https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/silnice-blizko-lesa-na-venkove-nebo-vysoka-rychlost-idealni-pro-srazku-s-jelenem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Silnice blízko lesa, na venkově nebo vysoká rychlost – ideální pro srážku s jelenem

16.8.2011 01:18 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Husté křoví podél cest nedává řidičům šanci včas zareagovat na jelena, který právě vykročil z lesa.
Husté křoví podél cest nedává řidičům šanci včas zareagovat na jelena, který právě vykročil z lesa.
Silnice obklopená hustým porostem, na venkově a vysoká povolená rychlost – to jsou společné znaky většiny srážek automobilů a vysoké zvěře v Kanadě. Zjistili to vědci z kanadské univerzity Alberta v Edmontonu, kteří analyzovali okolnosti 260 dopravních nehod z let 2003 až 2007. A sestavili mapu míst, kde je kolize s jeleny či soby na výsost pravděpodobná, píše ScienceDaily.
 

Může se to zdát úsměvné, ale střet s jeleny nebo soby má pro řidiče a pasažéry automobilu často fatální důsledky. Roční škody způsobené střety vysoké s auty dosahují v Kanadě ročně přibližně 300 milionů dolarů.

Mark Boyce, ekolog univerzity v Albertě, vedl tým studentů analyzující 260 nehod mezi lety 2003 až 2007. Ukázalo se, že čelní setkání s velkou zvěří nese určité shodné rysy. Patrné je to zejména u popisu rizikových komunikací: přírodní vegetace, křoviny a stromy, které rosou bezprostředně podél silnic, silnice vede zemědělsky obdělávanou krajinou s lesy a maximální povolená rychlost automobilů je poměrně vysoká. Tyto tři faktory dělají z projížďky po řadě venkovských silnic v okolí Edmontonu celkem nebezpečnou záležitost.

Boyce tvrdí, že mix zemědělsky obdělávané krajiny a lesa, kterou vede silnice, je ideálním úkrytem i zdrojem potravy pro srnčí a jelení zvěř. Jeleni chodí z lesa na obdělávanou půdu se napást. Husté křoví podél cest ale nedává řidičům šanci včas zareagovat na jelena, který právě vykročil z lesa.

Pro zlepšení bezpečnosti řidičů Boyce doporučuje likvidaci porostů bezprostředně podél vozovky v rizikových úsecích, snížit povolenou rychlost a také lepší dopravní značení, varující před možnými kolizemi s vysokou.

Článek byl uveřejněn 30. 6. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Predicting Locations for Deer Vs. Car Collisions“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist