https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slon-africky-pry-spi-jen-dve-hodiny-denne-nejmene-ze-vsech-savcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slon africký prý spí jen dvě hodiny denně, nejméně ze všech savců

6.3.2017 01:00 | GABORONE (ČTK)
Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně. Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny. Někdy však samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse.
Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně. Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny. Někdy však samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Volně žijící sloni afričtí během 24 hodin spí pouhé dvě hodiny, většinou v noci. S odkazem na studii jihoafrických univerzitních vědců o tom informoval zpravodajský web BBC. Pokud je tomu opravdu tak, znamenalo by to, že sloni spí nejméně ze všech savců.
 

Vědci sledovali dva volně žijící slony v Botswaně, aby zjistili více o jejich přirozeném spánkovém režimu. Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně. Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny. Někdy však samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse. V tomto čase sloni překonávali velké vzdálenosti. Podle vědců možná prchali před lvy a pytláky.

Do takzvané REM fáze spánku, kterou charakterizují rychlé pohyby očí a sny, se sloni dostali jednou za každé tři až čtyři dny. Spali přitom vleže místo vestoje.

"Sloni spí nejkratší dobu ze všech savců, což souvisí s tím, jak velká mají těla... Vypadá to tak, že se jim zdají sny jen každé tři až čtyři dny. Vezmeme-li v potaz jejich dobrou paměť, musíme se opět zamyslet nad tím, do jaké míry je pravdivá teorie o tom, že REM fáze spánku souvisí s inteligencí," řekl biolog z jihoafrické univerzity Witwatersrand Paul Manger.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist