https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-vede-spor-s-evropskou-komisi-o-zakaz-vyvozu-vody-do-zahranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko vede spor s Evropskou komisí o zákaz vývozu vody do zahraničí

23.2.2016 17:10 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovensko má značné zásoby podzemní vody, které podle dřívějších informací tamního ministerstva životního prostředí využívá pouze z jedné pětiny. Zásoby jsou v zemi ale rozloženy nerovnoměrně a východní část Slovenska se v budoucnu může potýkat s nedostatkem pitné vody
Slovensko má značné zásoby podzemní vody, které podle dřívějších informací tamního ministerstva životního prostředí využívá pouze z jedné pětiny. Zásoby jsou v zemi ale rozloženy nerovnoměrně a východní část Slovenska se v budoucnu může potýkat s nedostatkem pitné vody
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko se dostalo do sporu s Evropskou komisí (EK) kvůli předloňské změně ústavy, kterou Bratislava až na výjimky zakázala vývoz vody do zahraničí. Oznámil to slovenský premiér Robert Fico, podle kterého vláda nehodlá od zmiňovaného zákazu ustoupit.
 

"Vedeme s Evropskou komisí vážný právní spor, co se bude dít s pitnou vodou na Slovensku. Zda to bude zboží, které si bude moci leckdo vzít a vyvézt v cisternách či potrubím mimo území Slovenska, nebo to bude strategická surovina a národní bohatství, na které se budou vztahovat zcela jiná pravidla," řekl Fico novinářům.

Spor ohledně souladu slovenského zákazu vývozu vody do zahraničí s evropskými pravidly o volném pohybu zboží v EU vyvolalo rozhodnutí slovenských úřadů, které loni zamítly žádost polské firmy o povolení na vývoz minerální vody potrubím ze Slovenska do Polska.

"Pokud bychom od svého postoje ustoupili, znamenalo by to precedens, který by se netýkal jen severního Slovenska, ale i bezprecedentních zásob pitné vody, které máme na Žitném ostrově. Mohlo by dojít k neomezenému a neregulovanému vývozu pitné vody jako suroviny," řekl Fico.

Ústavní zákaz vývozu pitné vody ze zdrojů na území Slovenska se nevztahuje na pitnou nebo minerální vodu balenou na Slovensku nebo určenou pro osobní spotřebu. Výjimka platí pro případ humanitární pomoci nebo v nouzových situacích.

Slovenský ministr životního prostředí Peter Žiga dodal, že zájemci mohou postavit závod na plnění vody do lahví na Slovensku a pak ji vyvážet do ciziny. "Pokud má nějaká společnost zájem postavit továrnu na území Slovenské republiky, zaměstnat naše lidi, vyrobit zde přidanou hodnotu a zaplatit z ní daně, pak tuto společnost podpoříme. Jsme zásadně proti tomu, aby taková společnost přišla a přes hranice (potrubím) vyvezla vodu jako strategickou surovinu do zahraničí," řekl Žiga.

Žiga i Fico v pokračující kampani před březnovými parlamentními volbami současně kritizovali část opozice, že při hlasování sněmovny o zákazu vývozu vody do ciziny příslušnou změnu ústavy nepodpořila. Někteří opoziční poslanci už tehdy nařkli vládu z populismu.

Slovensko má značné zásoby podzemní vody, které podle dřívějších informací tamního ministerstva životního prostředí využívá pouze z jedné pětiny. Rozsáhlá zásobárna pitné vody je v povodí Dunaje na Žitném ostrově na jihu země. Žiga uvedl, že zásoby vody jsou v zemi ale rozloženy nerovnoměrně a že východní část Slovenska se v budoucnu může potýkat s nedostatkem pitné vody.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist