https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-cr-musi-udelat-zmeny-pokud-chce-zajistit-kvalitu-zivota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka: ČR musí udělat změny, pokud chce zajistit kvalitu života

22.12.2016 01:11 | PRAHA (ČTK)
Strategický rámec ČR k udržitelnému rozvoji, který česká vláda připravila, předcházely podle Sobotky dva roky příprav. Na ilustračním snímku premiér Bohuslav Sobotka a ministr životního prostředí Richard Brabec.
Strategický rámec ČR k udržitelnému rozvoji, který česká vláda připravila, předcházely podle Sobotky dva roky příprav. Na ilustračním snímku premiér Bohuslav Sobotka a ministr životního prostředí Richard Brabec.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Pokud chce Česko do roku 2030 zajistit vysokou kvalitu života pro všechny obyvatele, aniž by se ohrozily budoucí generace, bude muset udělat velké změny, řekl v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Fóru pro udržitelný rozvoj 2016. ČR bude muset opustit růstový model založený na zahraničních investicích a nízkých mzdách a posílit domácí podniky, zejména malé a střední, ve kterých se skrývá velký potenciál, uvedl.
 

Premiér představil strategický dokument nazvaný Česká republika 2030, podle něhož by se měla řídit státní správa i soukromý a neziskový sektor. V šesti oblastech shrnuje, jakým ČR čelí rizikům, a dlouhodobé vize, propojuje dva koncepty - kvalitu života a udržitelný rozvoj.

Ředitel Mezinárodního institutu aplikovaných systémových analýz ve Vídni Pavel Kabat ČR pochválil za to, že strategii připravila, protože jiné země, zejména ze střední Evropy, to podle něj nezvládly. Také představil mezinárodní projekt Svět v roce 2050, na němž se podílí. Vyzval českou vládu a Akademii věd ČR, aby se do něj připojily a ukázaly směr dalším středoevropským zemím.

Strategický rámec ČR k udržitelnému rozvoji, který česká vláda připravila, předcházely podle Sobotky dva roky příprav. Zapojilo se do nich přes pět stovek odborníků z různých institucí včetně veřejné elektronické konzultace, k níž měla přístup široká veřejnost, což bylo poprvé ve státní správě, uvedl premiér. Dokument je v meziresortním připomínkovém řízení.

Sobotka dodal, že například vzdělávání bude muset reagovat na velké změny, které se dějí na trhu práce. Postupující robotizace a digitalizace jsou sice podle Sobotky velkou příležitostí pro postupné odstraňování rutinní práce a rozšíření volného času. "Pokud ovšem nenabídneme jiná pracovní místa v jiných oblastech ekonomiky, můžou procesy robotizace a digitalizace ohrozit zaměstnanost," poznamenal.

Za další velké výzvy do budoucna považuje i schopnost státu přeměnit zemědělské hospodaření, aby dobře zajistilo potravinovou bezpečnost a nevedlo k ekologickým rizikům, například kontaminaci vod hnojivy a stále větší degradaci půdy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

28.12.2016 06:23
Pracovní místa nebo basic income? S robotizací a automatizací pracovní místa ubývají, takže je na místě zkrácení pracovní doby, při zachování stávajícího objemu mezd. Zatím se našim předkům v pravěku opravdu nepřibližujeme, oni pracovali 4 hodiny denně, aby se uživili. Ale možná pracujeme také ty 4 hodiny (pro sebe), protože téměř 50% děláme pro někoho jiného (stát a zaměstnavatelé).
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.12.2016 10:11 Reaguje na Katka Linke
Určitě víte, že jim stačili 4 hodiny? Co dělali zbytek času náhodou nevíte?
Odpovědět
KL

Katka Linke

28.12.2016 06:24
Ale je třeba vládu také pochválit. Taková vize nám už 25 let chybí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist