https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-plzni-zamitl-zalobu-na-zasah-policie-pri-blokade-kaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Plzni zamítl žalobu na zásah policie při blokádě kácení

8.2.2018 09:30 | PLZEŇ (ČTK)
Policejní zásah proti aktivistům, kteří v létě roku 2011 v Národním parku Šumava blokovali kácení stromů napadených kůrovcem, nebyl protizákonný.
Policejní zásah proti aktivistům, kteří v létě roku 2011 v Národním parku Šumava blokovali kácení stromů napadených kůrovcem, nebyl protizákonný.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Skalík
Policejní zásah proti aktivistům, kteří v létě roku 2011 v Národním parku Šumava blokovali kácení stromů napadených kůrovcem, nebyl protizákonný. Rozhodl o tom na konci ledna Krajský soud v Plzni, když zamítl žalobu jednoho z ekologických aktivistů proti postupu policie. Na verdikt včera upozornila Česká televize. Plzeňský soud se věcí zabýval již počtvrté. K zamítnutí žaloby ho zavázal právní názor Nejvyššího správního soudu, řekl mluvčí krajského soudu David Ungr. Žalobce se může obrátit už jen na Ústavní soud.
 

Kácení se odehrávalo v červenci a srpnu 2011 v oblasti Ptačího potoka. Policie proti blokádě zasáhla 25. července a vyváděla její účastníky z prostoru těžby. Zásahy trvaly do 12. srpna. Jeden z aktivistů, přírodovědec Mojmír Vlašín, podal ke krajskému soudu žalobu, kde uvedl, že účastí na blokádě uplatňoval základní politické právo shromažďovat se, dále právo na svobodu projevu a právo na odpor a občanskou neposlušnost.

Krajský soud jeho žalobě dvakrát vyhověl v roce 2011 a 2013. Policie ale vždy podala kasační stížnost a Nejvyšší správní soud rozhodnutí krajského soudu zrušil a vrátil zpět. Podle jeho vyjádření z roku 2015 blokáda nebyla projevem shromažďovacího práva. Krajský soud poté žalobu v roce 2016 zamítl, do Plzně se případ opět vrátil se závazně právním stanoviskem Nejvyššího správního soudu, řekl Ungr. "Navrhovateli nelze na základě jeho žalobních tvrzení poskytnout ochranu shromažďovacího práva," tlumočil rozhodnutí soudu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist