https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spalovna-v-melniku-bude-podle-hnuti-duha-moc-velka-kraj-to-odmita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spalovna v Mělníku bude podle Hnutí Duha moc velká, kraj to odmítá

14.1.2016 11:18 | PRAHA (ČTK)
Plánovaná spalovna v Mělníku bude mít podle Hnutí Duha příliš velkou kapacitu a nepočítá s větší recyklací. Středočeský kraj to odmítá. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se ještě množství spalovaného odpadu bude řešit a třídění odpadu je pro kraj nadále prioritou.
 

Mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos uvedl, že využití kapacity spalovny může vést k zastavení dosavadního poklesu produkce netříděných odpadů.

Kapacita nové spalovny má podle hnutí činit až 400 000 tun odpadu ročně. Vzniknout má také 17 nových překládacích stanic na odpad po celém Středočeském kraji s celkovou roční kapacitou až 420 000 tun. "Aby se spalovna ekonomicky vyplatila, mělo by se ročně spalovat minimálně 150 000 tun odpadu," uvedl hejtman. Ve Středočeském kraji se ročně vyprodukuje přibližně 450 000 tun odpadu.

Podle Petery ještě není ani konečný počet překládacích stanic, tato otázka se bude řešit i v kontextu možností dopravy, protože kraj nechce využívat pouze dopravu po silnicích, ale chce využít i železnici.

"V případě Plánu odpadového hospodářství Středočeského kraje se také exemplárně ukazuje, že krajské odpadové plány vznikají chaoticky, bez vzájemné vazby," uvedl odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček. Podle něj v nich nemají hlavní slovo zájmy obyvatel a čistého životního prostředí a zdravé ekonomiky. Podle hejtmana ale kraj množství odpadu spalovaného v Mělníku vypočítává. Spalovna by měla začít fungovat nejpozději v roce 2024 a investorem bude energetické společnost ČEZ. Výše investice je odhadovaná na jednu až dvě miliardy korun.

Plánovaná spalovna má být údajně největší v ČR. Ke krajskému odpadovému plánu mohou lidé do pondělí dávat připomínky. Pro tento případ hnutí připravilo online výzvu, ke které se Středočeši mohou připojit na webu www.hnutiduha.cz/chcirecyklovat. Plán odpadového hospodářství by mělo schvalovat krajské zastupitelstvo na některém ze svých příštích jednání.

Země Evropské unie podle informací Hnutí Duha recyklují v průměru 43 procent komunálních odpadů, Středočeský kraj zhruba 41 procent, a patří tak dosud k nejlepším v ČR. Evropská komise podle hnutí navrhuje, aby se recyklace v EU i v členských zemích zvýšila na 60 procent do roku 2025.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

14.1.2016 18:03
Energetické využití odpadu se zdá být výhodné, ovšem není uvažován trend ubývání odpadu. Spousta lidí chce recyklovat, svět přechází k omezování spotřeby, takže nebude co pálit. Pokud tedy nebudeme spalovnou Evropy. Vždyť to známe dobře. Textil ze zahraničí, nebezpečné odpady dobře uschované na území ČR.
Děkuji, nechci. A nevyrábím odpad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist