https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spatne-ovzdusi-trapi-cele-cesko-podepisuje-se-to-na-zdravi-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špatné ovzduší trápí celé Česko, podepisuje se to na zdraví lidí

27.10.2015 10:00 | PRAHA (ČTK)
Na počátku 90. let v rámci programu Teplice s ostatními vědci zjistil, že například místní lidé mají výrazně kratší délku života než jinde v ČR a onemocnění dýchacích cest několikanásobně častěji. Ilustrační foto.
Na počátku 90. let v rámci programu Teplice s ostatními vědci zjistil, že například místní lidé mají výrazně kratší délku života než jinde v ČR a onemocnění dýchacích cest několikanásobně častěji. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Se zhoršenou kvalitou ovzduší nemají problém jen aglomerace a větší města v zemi, ale i malá sídla. Tam se částice polétavého prachu a rakovinotvorný benzo(a)pyren dostávají do ovzduší převážně kvůli lokálnímu vytápění uhlím. Imisní limity jsou ale překračovány ve všech aglomeracích, uvádí materiál Znečištění ovzduší na území ČR v roce 2014. Vydal ho Český hydrometeorologický ústav. Nejzávažnější situace zůstává v aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.
 

Vysoké koncentrace škodlivin zde způsobuje po obou stranách polsko-české hranice průmysl, hustá zástavba s lokálním vytápěním pevnými palivy a doprava. Ta negativně ovlivňuje ovzduší také v Praze a Brně.

Ovzduší Česka v současné době nejvýznamněji zatěžují částice polétavého prachu, benzo(a)pyren a přízemní ozon, uvedl ředitel ČHMÚ Václav Dvořák. Materiál sleduje i další škodlivé látky, například roční imisní limit kadmia byl loni překročen na jedné lokalitě - Tanvald-školka z celkem 52 lokalit, nejvyšší roční průměrné koncentrace byly v okresech Jablonec nad Nisou a Ostrava-město.

Ve vesnicích a malých městech je největším problémem lokální vytápění. Podle náměstka ČHMÚ pro ochranu čistoty ovzduší Jana Macouna lze předpokládat, že i v obcích, kde tyto škodliviny nejsou měřeny, mohou být zvýšené i nadlimitní. Roční průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu překročily imisní limit na 10,7 procenta území a ovlivnily přes 50 procent obyvatel.

Benzo(a)pyren je v uhelném dehtu, automobilových výfukových plynech nebo tabákovém kouři. Kromě toho, že je karcinogenní, dráždí oči, nos, krk a průdušky. "Negativně ovlivňuje těhotenství, chromozomy i kvalitu spermií a rodí se kvůli němu více dětí s nízkou porodní váhou a funkční nedostatečností. Ta se může projevit až třeba v 50 letech, kdy lidé mají zvýšený výskyt srdečních onemocnění a diabetu," řekl nedávno ČTK genetik Radim Šrám z Akademie věd ČR. Největší problém s touto látkou mají Ostrava-Radvanice, Ostrava-Přívoz, Český Těšín a Ostrava-Mariánské Hory, nepříznivá je i situace na Karvinsku.

Šrám už tři desítky let také zkoumá, jak ovlivňuje znečištěné ovzduší zdraví obyvatel severozápadních Čech. Na počátku 90. let v rámci programu Teplice s ostatními vědci zjistil, že například místní lidé mají výrazně kratší délku života než jinde v ČR a onemocnění dýchacích cest několikanásobně častěji.

K projektu se vědci chtějí vrátit, přestože jim nyní vláda neschválila na projekt 60 milionů korun. Pilotní fázi proto Akademie věd ČR zahájí na vlastní náklady. Chce zjistit, jaký je současný stav populace a mezigenerační přenos poškození. Akademie věd na akci vydá 3,5 milionu Kč.


Přečtěte si článek Ostravan žaluje ministerstvo životního prostředí kvůli znečištěnému ovzduší


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist