https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-by-mohl-letos-testovat-pripravenost-na-sucho-na-rakovnicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát by mohl letos testovat připravenost na sucho na Rakovnicku

29.1.2016 01:14 | PRAHA (ČTK)
Problémy se suchem je podle nich zapotřebí řešit v horních částech povodí toků. Znamená to vybudovat v přírodě menší "nádržky" na drobných vodních tocích, které by pomáhaly nadlepšovat průtok v době sucha
Problémy se suchem je podle nich zapotřebí řešit v horních částech povodí toků. Znamená to vybudovat v přírodě menší "nádržky" na drobných vodních tocích, které by pomáhaly nadlepšovat průtok v době sucha
Stát by letos mohl modelově vyzkoušet na pilotním projektu na Rakovnicku, jak by fungovala státní správa při ohrožení suchem. Zjištění by se pak zapracovala do novely zákona o vodách, na jejímž věcném záměru spolupracují ministerstvo životního prostředí, zemědělství a Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka.
 

Samospráva v Rakovníku podle ředitele ústavu Marka Riedera sama zavedení modelového scénáře chce. Region je jednou z nejohroženějších oblastí, sucho tam dlouhodobě snižuje například výnosy plodin. Oblast také trpí požáry, město zakázalo během loňských letních měsíců vstup lidí do lesů.

"Myslím, že by to bylo povodí Rakovnického potoka. Musíme se pohybovat v rámci ucelených povodí, abychom to mohli vyzkoušet," uvedl Rieder. Ředitel předpokládá, že letos bude dostatečné sucho, aby se model mohl vyzkoušet. Opatření se totiž připravovala několik let. Výzkumníci budou nadále zjišťovat, jak zlepšit vsakování vody, či zda by se mohla více jímat voda z řek v obdobích, kdy jsou plné.

Problémy se suchem je podle nich zapotřebí řešit v horních částech povodí toků. Znamená to vybudovat v přírodě menší "nádržky" na drobných vodních tocích, které by pomáhaly nadlepšovat průtok v době sucha. K tomu by měly pomáhat i obnovené remízky, průlehy (protierozní opatření na orné půdě, která rozdělují dlouhý svah na řadu kratších, zachycují povrchový odtok a umožňují jeho vsak) nebo změnit osevní postupy.

"V tuto chvíli by se měly realizovat čtyři nádrže, z čehož dvě jsou na Rakovnicku, ale jsou to skutečně naprosto malé vodní nádrže nicméně s velkým dopadem," poznamenal Rieder.

Novela zákona o vodách má přinést podobné fungování státní správy jako při ohrožení povodněmi. Měla by do budoucna zavést stav bdělosti před suchem, pohotovost i krizový stav.

Vláda v loňském červenci schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

Dlouhotrvající sucho a horko loni způsobovalo komplikace po celé zemi, pro ČR to byl společně s rokem předchozím nejteplejší rok za posledních 240 let. Silně podprůměrné bylo i množství srážek. Vědci očekávají, že podobně teplých a suchých let bude přibývat. Ministerstvo zemědělství hodlá od letošního roku spustit dotační program na udržení vody v krajině. Poskytne podporu na výstavbu, obnovu nebo odbahnění rybníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Drahorád a Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist