https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-nasly-shodu-na-smernici-o-energeticke-ucinnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU našly shodu na směrnici o energetické účinnosti

28.6.2017 02:30 | LUCEMBURK (ČTK)
Evropská unie opakovaně potvrzuje, že je odhodlána rychle a plně splnit klimatickou dohodu z Paříže, domluvenou v prosinci 2015. Po oznámení USA, že Američané od smlouvy ustupují, hledá unie k jejímu úspěšnému prosazení nové partnery. / ilustrační foto
Evropská unie opakovaně potvrzuje, že je odhodlána rychle a plně splnit klimatickou dohodu z Paříže, domluvenou v prosinci 2015. Po oznámení USA, že Američané od smlouvy ustupují, hledá unie k jejímu úspěšnému prosazení nové partnery. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Členské země Evropské unie se včera shodly na postoji k návrhu Evropské komise na změny směrnice o energetické účinnosti z loňského listopadu. Uvedla to Rada EU v tiskovém prohlášení. Unii to umožní vydat se směrem k plnění cílů klimatické dohody z Paříže.
 

Včerejší dohoda umožní nastupujícímu estonskému předsednictví unie začít vyjednávání s Evropským parlamentem o návrhu, jehož základní součástí je zvýšení energetické účinnosti o 30 procent k roku 2030. Pro roky 2026 až 2030 návrh předpokládá také závazky týkající se úspor, nejprve ve výši 1,5 procenta se snižováním k procentu jednomu.

Evropská unie chápe energetické úspory jako v zásadě energetický zdroj. Zvyšování energetické účinnosti tak může přispět k ochraně životního prostředí, snížit emise skleníkových plynů, zlepšit energetickou bezpečnost unie a přispět k hospodářskému růstu, uvedly včera země EU. "Energetická účinnost je klíčový prvek úspěšného přechodu Evropy k čistým energiím," řekl včera Joe Mizzi, ministr pro energie a vodní zdroje předsednické Malty.

Evropská unie opakovaně potvrzuje, že je odhodlána rychle a plně splnit klimatickou dohodu z Paříže, domluvenou v prosinci 2015. Po oznámení USA, že Američané od smlouvy ustupují, hledá unie k jejímu úspěšnému prosazení nové partnery. Základním cílem dohody je snaha udržet globální oteplování ve druhé polovině století co nejníže pod dvěma stupni ve srovnání s předprůmyslovou érou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist