https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stenatum-se-podle-vedcu-libi-kdyz-na-ne-lide-mluvi-jako-na-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štěňatům se podle vědců líbí, když na ně lidé mluví jako na děti

13.1.2017 05:57 | PRAHA (ČTK)
Štěňata dětská mluva zaujala a reagovala na ni výrazněji. Ilustrační foto.
Štěňata dětská mluva zaujala a reagovala na ni výrazněji. Ilustrační foto.
Štěňatům se líbí, když na ně lidé mluví jako na malé děti, zjistil mezinárodní tým vědců. Na osoby, které na drobná psí stvoření hovoří výše posazeným a roztomilým hlasem, reagují štěňata lépe, uvedli vědci v odborném britském časopise Proceedings of the Royal Society B.
 

Výzkumníci ukázali dobrovolníkům fotografie dospělých psů a štěňat a požádali je, aby řekli: "Ahoj fešáku! Ty jsi ale zlatíčko. Pojď sem. Hodný! Ano! Hodný!" Vědci přitom dobrovolníky nahrávali a zjistili, že účastníci pokusu na dospělé psy mluví pomaleji a o něco vyšším hlasem než normálně, zatímco k psí drobotině hovořili ještě vyšším a odlišnějším hlasem, podobným, jako když se obracejí k malým dětem.

Když potom vědci nahrávky přehráli dospělým psům i štěňatům, zaznamenali, že mláďata do krajnosti dovedená dětská mluva zvlášť zaujala a reagovala na ni výrazněji. Štěňata například častěji pozorovala reproduktor a déle setrvávala v jeho blízkosti. Naproti tomu dospělí psi reagovali stejně na oba typy nahrávek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist