https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-lidi-prisly-podporit-klanovicky-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky lidí přišly podpořit Klánovický les

7.9.2007 12:09 | PRAHA (EkoList)
Včera vpodvečer přišly stovky lidí demonstrovat před historickou budovu pražského magistrátu proti záměru vykácet část klánovického lesa. Na tom má zájem soukromá společnost, která by ráda v Klánovicích vybudovala golfové hřiště. To by mělo zabírat plochu 16 hektarů.
 

Demonstarce za Klánovický les.
Lidé nechtějí, aby v Klánovicích vzniklo více než tříkilometrové golfové hřiště
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Klánovický les, největší souvislá lesní plocha v Praze, je ohrožen kácením. Společnost Forest Golf Resort Praha (FGRP) chce na jeho části vybudovat golfové hřiště. Podle ní je plán společensko-sportovního areálu v Klánovicích plně v souladu s územním plánem hl.m.Prahy. Vybudování hřiště podle petice na podporu obnovy golfového hřiště přispěje k posílení rekreační funkce lesa. Součástí projektu je také rozšíření a zlepšení stavu cyklostezek, turistických stezek, naučných stezek a odpočinkových míst.

Podle starosty městské části Praha-Klánovice Ladislav Hrabala se kvůli hřišti o velikosti devíti jamek bude muset vykácet 25 000 vzrostlých stromů. „Nemáme nic proti golfu, ale nechceme, aby se kvůli sportu ničil les,“ řekl včera demonstrantům. Podle něj původní záměr počítal s vybudováním hřiště o devatenácti jamkách. "Forest Golf si nevymyslel územní plán, ten takový byl a s tím do toho vstupoval," řekl ČTK Ondřej Vaněk z FGRP. Projekt hřiště byl podle něj schválen při posuzování vlivu na životní prostředí. "Druhá strana nemá žádné studie o tom, že les bude ničen," řekl ČTK Vaněk. Firma Forest Golf chce vybudovat golfové hřište na místě původních drah z roku 1938 o celkové délce 3200 metrů a rozloze cca 16 hektarů včetně cvičné louky a golfové akademie.

Důvodem svolání demonstrace před magistrát je zářijová schůze zastupitelstva hl. m. Prahy, která má projednat změnu územního plánu Prahy. Ta rozhodne, zda bude možné hřiště vybudovat. Změna plánu by území pro sportovně-rekreační využití nově označila jako lesní porost, kde již nebude možné hřiště vybudovat. „Primátor bude ten, který ovlivní největší klub zastupitelů,“ prohlásila Eva Tylová, zastupitelka města Prahy za Stranu zelených. „Doufáme, že když pan primátor někde les sází, tak jinde les nenechá vykácet,“ řekla s odvoláním na snahy magistrátu vykupovat lesní pozemky na území města.

Demonstarce za Klánovický les.
Demonstrace za Klánovický les.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Vlastníkem pozemků, na kterých má hřiště vzniknout, jsou Lesy ČR, ty však v tuto chvíli golfové hřiště nepodporují. „Ujistili mě, že do jednání nebudou vstupovat, v tuto chvíli pozemky nechtějí ani prodat, ani pronajmout,“ řekl na demonstraci radní za stranu Zelených Petr Štepánek.

Demonstrace na Mariánském náměstí se zúčastnilo asi pět stovek lidí, kteří se vyzbrojili desítkami transparentů a hlasitým pískotem vítali jednotlivé řečníky. Demonstraci svolala občanská sdružení Za Klánovický les a Újezdský strom, spolu s městskou částí Praha-Klánovice. Za záchranu lesa se postavila i Strana zelených - vedle Evy Tylové a starosty Ladislava Hrabala ji přišli podpořit i Jiří Dědeček, zastupitel Petr Štěpánek a poslankyně Kateřina Jacques.

Přírodní rezervace Klánovický les se rozkládá na ploše zhruba 397 hektarů a je součástí rozsáhlejšího chráněného Přírodního parku Klánovice-Čihadla, který zabírá přes 900 hektarů. Podle zastánců lesa by se tak kvůli golfovém hřišti kácelo i v lokalitě chráněné v rámci systému Natura 2000. Na konci 30. let minulého století zde vznikalo golfové hřiště, které zaniklo v padesátých letech. Dnešní plán výstavby golfu se právě na tuto tradici odvolává, odpůrci poukazují na to, že na místě někdejšího hřiště dnes stojí šedesát let starý les.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist