https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-poridi-novou-mobilni-merici-stanici-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj pořídí novou mobilní měřicí stanici ovzduší

18.8.2017 09:15 | PRAHA (ČTK)
Prioritou Středočeského kraje je měření polétavého prachu a benzo(a)pyrenu, protože v porovnání s jinými kraji České republiky vykazují střední Čechy největší množství těchto znečišťujících látek. Ilustrační foto.
Prioritou Středočeského kraje je měření polétavého prachu a benzo(a)pyrenu, protože v porovnání s jinými kraji České republiky vykazují střední Čechy největší množství těchto znečišťujících látek. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středočeský kraj pořídí novou mobilní měřicí stanici kvality ovzduší. Náklady se pohybují kolem 1,2 milionu korun, 85 procent nákladů by mohla pokrýt dotace. Nová stanice bude monitorovat ovzduší na Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku nebo Praze-východ. Informovala o tom Helena Frintová z krajského úřadu v tiskové zprávě. Nákup a zprovoznění stanice plánuje kraj nejpozději na příští rok.
 

"Chceme se zaměřit hlavně na místa zasažená průmyslovou výrobou, nadměrnou dopravou, ale i na oblasti s velkým výskytem lokálních topenišť. Jednotlivá sledovaná území by se měla měnit zhruba jednou ročně," řekl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN).

Prioritou Středočeského kraje je měření polétavého prachu a benzo(a)pyrenu, protože v porovnání s jinými kraji České republiky vykazují střední Čechy největší množství těchto znečišťujících látek. "Díky nové měřicí stanici budeme mít lepší přehled o kvalitě ovzduší ve Středočeském kraji. Na mnoha místech, kde monitoring chybí, se znečištění ovzduší dopočítává jen pomocí modelových dat," dodal Šanc.

Provoz bude pro hejtmanství zajišťovat autorizovaná společnost, kterou úřad vybere ve veřejné soutěži. Data z laboratoře pak budou předávána do databáze Informačního systému kvality ovzduší (ISKO), kterou provozuje Český hydrometeorologický ústav a slouží nejen pro regulační systém a modelování kvality ovzduší, ale je také on-line přístupná široké veřejnosti jako informace o úrovni znečištění ve smyslu zákona o ochraně ovzduší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist