https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavske-obce-podaji-ustavni-stiznost-na-nova-pravidla-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavské obce podají ústavní stížnost na nová pravidla parků

5.4.2017 08:00 | PLZEŇ (ČTK)
Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se i cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek.
Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se i cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek.
Foto | Ebs Els / Flickr
Na nová pravidla pro národní parky podá Svaz obcí Národního parku Šumava ústavní stížnost. Po včerejším schválení zákona poslanci to řekl předseda svazu a starosta obce Modrava Antonín Schubert. Novelu schválila Sněmovna po vetu prezidenta Miloše Zemana. Podle kritiků novela omezí rozvoj obcí a turistiku v šumavském parku, podle ředitelů národních parků či ministerstva životního prostředí přinese parkům stabilitu a lepší ochranu přírody.
 

"Svaz obcí se teď prostřednictvím minimálně 17 senátorů obrátí na Ústavní soud," uvedl Schubert. Stížnost podá předseda svazu co nejdříve. Už ji předjednal s advokátními kancelářemi, které podle Schuberta nevidí boj obcí jako prohraný, protože argumentů má údajně svaz dost.

Schubert již dříve kritizoval, že novela zpřísňuje ochranu přírody a přitom zapomíná na to, že v šumavském parku žijí lidé. Starosta tvrdí, že novela otevírá Šumavu pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti pro úpravu běžkařských tratí.

Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se i cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

Prezident Zeman se přimlouval za přijetí senátních úprav pravidel pro parky. Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Sněmovna ale setrvala na svém znění normy. Účinná by mohla být od června.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist