https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-park-postavi-v-kasperskych-horach-lesni-dilnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumavský park postaví v Kašperských Horách lesní dílnu

20.6.2017 05:30 | KAŠPERSKÉ HORY (ČTK)
Vedle současného informačního střediska parku v Kašperských Horách bude nová budova o půdorysu asi deset krát 15 metrů. Kromě dílny v ní bude učebna pro společné česko-německé výukové a naučné programy.
Vedle současného informačního střediska parku v Kašperských Horách bude nová budova o půdorysu asi deset krát 15 metrů. Kromě dílny v ní bude učebna pro společné česko-německé výukové a naučné programy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový objekt lesní dílny se zázemím pro zážitkové programy na téma přírodního a kulturního dědictví Šumavy vznikne do tří let u informačního centra Správy Národního parku Šumava v Kašperských Horách na Klatovsku. Uvnitř budou učebny a dílna s bezbariérovým přístupem, kde si budou moci děti i dospělí vyzkoušet některé tradiční šumavské dovednosti a řemesla. Stavba objektu je jedním z osmi projektů, na nichž spolupracují správy Národního parku Šumava a Národního parku Bavorský les. Projekty za 160 milionů korun získaly až pětaosmdesátiprocentní dotaci EU z programu přeshraniční spolupráce, řekl včera ČTK ředitel šumavského parku Pavel Hubený.
 

Vedle současného informačního střediska parku v Kašperských Horách bude nová budova o půdorysu asi deset krát 15 metrů. Kromě dílny v ní bude učebna pro společné česko-německé výukové a naučné programy, řekla vedoucí středisek environmentální výchovy a informačních center Martina Kučerová. "V dílně budou klasické ponky a stolky na řemeslnou výrobu. Děti tam budou vyrábět třeba budky pro ptáky, budou se učit dělat košťata z březového proutí, budou pracovat s vlnou," uvedla Kučerová.

Na německé straně vznikne na stejné téma zážitková expozice v Hans-Eisenmann Haus. Počítá se s tím, že české děti, hlavně z partnerských škol národního parku, budou jezdit na programy do Německa a německé do Čech. "Kromě toho, že nahlédnou do historie, se budou moci naučit společný jazyk," dodala Kučerová. Celkové náklady na české i německé centrum jsou kolem 35 milionů korun.

Kromě nové stavby v Kašperských Horách správa parku připravuje rekonstrukce několika infocenter. Měla by všechna být trojjazyčná - v češtině, němčině a angličtině, každé by mělo být něčím jedinečné, zaměřené na jiný aspekt šumavské přírody. Správa parku podala projekt bezmála za 30 milionů korun na rekonstrukci pěti center v Národním parku Šumava a šesti center v Bavorsku. Dotaci ale nezískala, takže projekt nyní předělává a bude o dotaci žádat zvonu. Rekonstrukce by se měla týkat zřejmě středisek Kašperské Hory, Stožec, Rokyta, Svinná Lada a Kvilda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist