https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetove-ledovce-vypovidaji-o-davnych-zmenach-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světové ledovce vypovídají o dávných změnách klimatu

24.8.2017 08:00 | FONTANIL-CORNILLON (ČTK)
"Celý projekt - vyříznutí ledu, jeho doprava, rozbory a skladování v Antarktidě - přijde na zhruba dva miliony eur (přes 52 milionů Kč) a my zatím máme jen polovinu," zdůrazňuje Chappellaz. Než bude do tří nebo čtyř let vytvořeno toto světové úložiště ledu, zaměří se vědci na studium ledu získaného z ledovců. Každý kus ledu bude podroben všem geochemickým a fyzikálním rozborům. / Na ilustračním fotu je Antarktida.
"Celý projekt - vyříznutí ledu, jeho doprava, rozbory a skladování v Antarktidě - přijde na zhruba dva miliony eur (přes 52 milionů Kč) a my zatím máme jen polovinu," zdůrazňuje Chappellaz. Než bude do tří nebo čtyř let vytvořeno toto světové úložiště ledu, zaměří se vědci na studium ledu získaného z ledovců. Každý kus ledu bude podroben všem geochemickým a fyzikálním rozborům. / Na ilustračním fotu je Antarktida.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stef Lhermitte / Utrechtská univerzita
Do mrazícího skladu nedaleko Grenoblu, metropole francouzských Alp, nedávno dorazily tři tuny bolivijského ledu, rozřezané na 250 kusů o velikosti jednoho metru. Cílem této operace je studium ledu z vrcholků Alp a jihoamerických And, které má odhalit historii klimatických změn. Informuje o tom agentura AFP.
 

Kusy jihoamerického ledu přibyly do této průmyslové zóny ležící asi deset kilometrů od Grenoblu poté, co za 50 dní urazily vzdálenost 10.000 kilometrů. Šlo o unikátní operaci logistické jednotky Odyseus francouzského Národního ústředí pro vědecký výzkum (CNRS).

Mezinárodní projekt Ice Memory, v němž jde o zachování ledu ze světových ledovců ohrožených oteplováním klimatu, tak přikročil k nové etapě.

"Loni v srpnu jsme začali s kusem ledu z masivu Mont Blanku a letos v červnu se uskutečnila druhá operace na ledovci Illimani," řekl agentuře AFP ředitel výzkumu v CNRS Jérôme Chappellaz. "Třetí operace se uskuteční v příštím roce s našimi ruskými kolegy na ledovci Elbrus na ruském Kavkaze mezi Černým a Kaspickým mořem," dodává tento expert na ledovce.

Pokud ale všechno půjde dobře. Všechno totiž závisí na financích, které nadace univerzity v Grenoblu sežene od soukromých mecenášů. Projekt Ice Memory zahrnuje nejen odebírání vzorků ledovců a jejich studium, ale také jejich skladování v Antarktidě, nejlepší ledničce světa, v prostoru ležícím deset metrů pod povrchem. Ten je třeba ještě vyhloubit, u francouzsko-italské základny Concordia. Průměrná teplota vzduchu tam činí minus 55 stupňů Celsia.

"Celý projekt - vyříznutí ledu, jeho doprava, rozbory a skladování v Antarktidě - přijde na zhruba dva miliony eur (přes 52 milionů Kč) a my zatím máme jen polovinu," zdůrazňuje Chappellaz.

Než bude do tří nebo čtyř let vytvořeno toto světové úložiště ledu, zaměří se vědci na studium ledu získaného z ledovců. Každý kus ledu bude podroben všem geochemickým a fyzikálním rozborům, které je možné provést, říká Chappellaz.

Led z ledovce Illimani nás přenese až do doby před 18.000 lety, do doby posledního zalednění naší planety, kdy primitivní lidí malovali na stěny jeskyní Lascaux, připomíná Chappellaz.

Stopy, které zanechal klimatický jev El Niňo za poslední tisíciletí, mohou pomoci pochopit, proč tento jev v posledních letech, zejména loni, zesílil.

Věda zabývající se ledem, která se zrodila teprve v 60. letech, je mladá. Dnes se zaměřuje na studium životního prostředí a klimatu, ale bude se dále vyvíjet v závislosti na technickém pokroku.

"Například v ledu nacházíme bakterie a viry, které tam zanesl vítr. Dnes je nedokážeme vyjmout bez toho, aby byly znečištěny bakteriemi a viry přítomnými v naší atmosféře, ale zítra bude zřejmě možné studovat jejich genom, vývoj i to, zda jsou nebezpečné," vysvětluje Chappellaz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist