https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycari-chteji-ze-vzduchu-zachycene-co2-pouzivat-ve-sklenicich-pro-rychlejsi-pestovani-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcaři chtějí ze vzduchu zachycené CO2 používat ve sklenících pro rychlejší pěstování rostlin

3.11.2015 05:20 | PRAHA (oEnergetice)
Během samotného procesu zachytávání je atmosférický CO2 chemicky navázán na povrch speciálního filtru. Jakmile dojde k jeho nasycení, oxid uhličitý je uvolněn zahřátím filtru na teplotu kolem 100 °C.
Během samotného procesu zachytávání je atmosférický CO2 chemicky navázán na povrch speciálního filtru. Jakmile dojde k jeho nasycení, oxid uhličitý je uvolněn zahřátím filtru na teplotu kolem 100 °C.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Climeworks
Ve švýcarském kantonu Curych vyroste první komerční stanice pro zachytávání CO2 přímo z okolního vzduchu, ze které bude zachycený oxid uhličitý dodáván do nedalekých skleníků, kde má podle předpokladů zajistit zlepšení růstu zeleniny až o 20 %. Teplo potřebné pro uvolnění zachyceného CO2 z filtru bude dodáváno z nedaleké spalovny komunálních odpadů.
 

Švýcarská společnost Climeworks, zabývající se vývojem a dodávkou technologií pro zachytávání CO2 ze vzduchu, oznámila koncem října začátek výstavby první komerční stanice, která bude zachycený oxid uhličitý dodávat do nedalekých skleníků.

Stanice má být zprovozněna v polovině roku 2016 a ročně se od ní očekává zachycení okolo 900 tun oxidu uhličitého. Náklady na vývoj a výstavbu demonstrační stanice jsou odhadovány na 3 až 4 miliony euro.

Od projektu se očekává především získání informací o možnosti nepřetržitého provozu stanice a zároveň určení provozních nákladů, které prozatím tým z Climeworks nebyl schopný přesně stanovit. Hlavní nákladovou položkou budou náklady na dodané teplo a elektřinu, o jejichž dodávku se v případě tohoto projektu bude starat nedaleká spalovna komunálních odpadů.

Na 1 tunu zachyceného oxidu uhličitého by přitom mělo být spotřebováno 1800 až 2500 kWh tepla a 350 až 450 kWh elektřiny.

Během samotného procesu zachytávání je atmosférický CO2 chemicky navázán na povrch speciálního filtru. Jakmile dojde k jeho nasycení, oxid uhličitý je uvolněn zahřátím filtru na teplotu kolem 100 °C.

Kromě dodávky CO2 do zemědělství vyhodnotí Climeworks také možnosti dodávky do aplikací skladování elektřiny s názvem Power to Gas, při kterých je přebytečná elektřina z obnovitelných zdrojů použita k výrobě vodíku, který je následně energeticky využit nebo použit k výrobě syntetického zemního plynu sloučením s dodaným oxidem uhličitým.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist