https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/taliban-vyzval-afghance-k-vysazovani-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Taliban vyzval Afghánce k vysazování stromů

9.3.2017 12:40 (ČTK)
Protože příslušníci hnutí Taliban o sobě dávají vědět spíš svými ofenzivami a atentáty, než svou láskou k přírodě, a zajímají se hlavně o pěstování máku, jehož sklizeň se podstatně podílí na jejich příjmech, nenechalo si afghánské ministerstvo vnitra podle agentury AFP ujít příležitost k pohotové odpovědi. / ilustrační foto
Protože příslušníci hnutí Taliban o sobě dávají vědět spíš svými ofenzivami a atentáty, než svou láskou k přírodě, a zajímají se hlavně o pěstování máku, jehož sklizeň se podstatně podílí na jejich příjmech, nenechalo si afghánské ministerstvo vnitra podle agentury AFP ujít příležitost k pohotové odpovědi. / ilustrační foto
Foto | treesftf / Flickr
Afghánské islamistické hnutí Taliban 26. února vydalo ojedinělé veřejné prohlášení, v němž jménem svého šéfa mully Hajbatulláha Achúndzády vyzývá všechny Afgánce k vysazování stromů. Ve "speciálním poselství" předaném sdělovacím prostředkům a zveřejněném na webu hnutí vůdce Talibanu vyzdvihuje "důležitost stromů pro ochranu životního prostředí a ekonomický rozvoj", napsala agentura AFP.
 

Achúndzáda stanul v čele Talibanu v květnu 2016 poté, co byl jeho předchůdce zabit při útoku bezpilotního letadla v Pákistánu. Jeho prohlášení zveřejněná od nástupu do nejvyšší funkce v hnutí by se dala snadno spočítat, konstatovala agentura AFP. Taliban obvykle publikuje nepodepsaná prohlášení vztahující se k civilním obětem bojů nebo nadcházejícím vojenským operacím.

"Protože se blíží jaro, každý mudžáhid i každý civilista by měl vysadit jeden nebo více stromů, ať už ovocných nebo jiných, ku prospěchu Země a pro slávu Alláha všemohoucího," citovala z Achúndzádova prohlášení agentura AFP.

"Stromy hrají důležitou úlohu pro ochranu životního prostředí, ekonomický rozvoj a okrášlení Země," zdůraznil mulla Achúndžáda.

Protože příslušníci hnutí Taliban o sobě dávají vědět spíš svými ofenzivami a atentáty, než svou láskou k přírodě, a zajímají se hlavně o pěstování máku, jehož sklizeň se podstatně podílí na jejich příjmech, nenechalo si afghánské ministerstvo vnitra podle agentury AFP ujít příležitost k pohotové odpovědi.

"Ať napřed přestanou 'sázet' nálože, které každodenně zabíjejí tolik Afghánců, včetně žen a dětí," napsal na twitteru ministerstva jeho mluvčí Sadik Sadikí.

Podle údajů OSN bylo v roce 2016 při bojích mezi vládními vojáky a povstalci, většinou bojovníky Talibanu, zabito přes 11.500 civilistů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist