https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-miliarda-kc-z-dotaci-eu-smeruje-na-projekty-proti-povodnim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř miliarda Kč půjde na protipovodňovou ochranu a stabilizaci svahů

14.10.2016 08:19 | PRAHA (ČTK)
Podle seznamu schválených projektů míří například více než 407 milionů korun na přírodě blízká protipovodňová opatření na řece Desná. Žádala o ně obec Rapotín na Šumpersku, která byla postižena již v roce 1997 rozsáhlými povodněmi.  Na ilustračním snímku řeka Desná.
Podle seznamu schválených projektů míří například více než 407 milionů korun na přírodě blízká protipovodňová opatření na řece Desná. Žádala o ně obec Rapotín na Šumpersku, která byla postižena již v roce 1997 rozsáhlými povodněmi. Na ilustračním snímku řeka Desná.
Téměř miliarda korun půjde z evropských dotací na ochranu proti povodním, sanaci a zajištění nestabilních svahů. Ministerstvo životního prostředí schválilo na dvě stovky projektů napříč Českou republikou. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) jsou v současnosti prioritou, protože dopady klimatické změny v posledních letech jsou stále výraznější. Dotace pocházejí ze čtyř výzev Operačního programu Životní prostředí, směřovat budou zejména obcím a městům, které o ně žádaly. Informovala o tom Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva.
 

"Z balíku schválených projektů jsme dotací podpořili 23 projektových námětů, které řeší protipovodňovou ochranu, lepší hospodaření se srážkovými vodami nebo například na sanaci svahových nestabilit. Zde si příjemci dotace rozdělí bezmála půl miliardy korun z evropských fondů," uvedl Brabec. S finanční spoluúčastí žadatelů se výše celkové investice přiblíží bezmála 572 milionům korun.

Podle seznamu schválených projektů míří například více než 407 milionů korun na přírodě blízká protipovodňová opatření na řece Desná. Žádala o ně obec Rapotín na Šumpersku, která byla postižena již v roce 1997 rozsáhlými povodněmi. Další peníze půjdou na protipovodňová opatření v obci Dětkovice na jižní Moravě, Bruntále nebo pro Pečenecký region ve Středočeském kraji.

Další dotace získají ale také projekty na zlepšení průtoku řek a potoků a přilehlých niv, případně modernizace vodních děl sloužících k ochraně před povodněmi. S povodněmi souvisí i preventivní zpevnění svahů. Další více než půl miliardy korun směřuje na 173 projektů, jako jsou třeba varovné, hlásné a předpovědní systémy v daných lokalitách a na vybudování digitálních povodňových plánů.

Dotace podpoří i čtyři projekty z 21. a 22. výzvy OP ŽP. Jde o dostavbu vodovodu Srbín ve středočeské obci Mukařov, odkanalizování obce Rostěnice-Zvonovice na Vyškovsku, odkanalizování lokality Šlog a Základní školy v Dětmarovicích na Karvinsku a výstavby čistírny odpadních vod Sluštice poblíž Říčan u Prahy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist