https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplou-vltavu-letos-splulo-1481-lodi-vyrazne-mene-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplou Vltavu letos splulo 1481 lodí, výrazně méně než loni

6.11.2015 14:59 | VIMPERK (Prachaticko) (ČTK)
Vysoké teploty lákaly na řeku vodáky i v červenci. Za prvních 15 dní prázdninového měsíce vyrazilo na tento úsek 530 lodí.
Vysoké teploty lákaly na řeku vodáky i v červenci. Za prvních 15 dní prázdninového měsíce vyrazilo na tento úsek 530 lodí.
Teplou Vltavu letos splulo 1481 lodí, což je výrazně méně než loni. Způsobilo to především sucho, kvůli němuž klesla hladina řeky pod požadované minimum. Od poloviny července tak platil zákaz splouvání úseku řeky, který vede šumavským národním parkem. Loni se na Teplou Vltavu vydalo 2632 lodí. Sezona splouvání je vždy od začátku května do konce října. Informoval o tom mluvčí šumavského parku Jan Dvořák.
 

"Začátek sezony přitom vypadal velmi slibně. Vzhledem k pěknému počasí byl zájem o splouvání velký," řekl Dvořák. Například letos v květnu úsek řeky mezi Soumarským mostem a Pěknou zdolalo 306 lodí. Loni ve stejnou dobu Teplou Vltavu splulo 195 plavidel.

Vysoké teploty lákaly na řeku vodáky i v červenci. Za prvních 15 dní prázdninového měsíce vyrazilo na tento úsek 530 lodí, což představuje v průměru 35,3 plavidla na den. Loni ve stejném měsíci to přitom činilo 28,1 lodě denně. "Letošní rok byl opravdu výjimečný. Kvůli tomu, že hladina klesla pod 45 centimetrů, musel být pro splouvání uzavřený také úsek Lenora - Soumarský most, kde se neprovádí registrace," uvedl Dvořák.

Podle návštěvního řádu NP Šumava je pro trasu mezi Soumarským mostem a Pěknou při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů denní limit 63 lodí. Při stavu nad 61 centimetrů se zvedá na 180 plavidel. Pokud výška hladiny klesne pod 50 centimetrů, je splouvání zakázáno. Zájemci o splouvání Vltavy se předem hlásí do registračního systému.

Podmínky pro zdolávání řeky určuje návštěvní řád NP Šumava. Ten podle Dvořáka platí od 1. května 2013 na dobu neurčitou. "Pravidla pro splouvání měnit nehodláme, z našeho pohledu je systém zatím nastavený dobře," řekl Dvořák.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist