https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thajsti-pytlaci-se-usvedcili-sami-fotografii-z-mobilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thajští pytláci se usvědčili sami. Fotografií z mobilu

25.7.2011 01:05 | PRAHA/BANGKOK (Ecomonitor)
Tygří kresba na kůži je podobně jako lidské otisky prstů jedinečná.
Tygří kresba na kůži je podobně jako lidské otisky prstů jedinečná.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Patrola thajských strážců parku narazila při pravidelné obchůzce před několika týdny na skupinu pytláků. Strhla se krátká přestřelka, po níž se pytláci dali na kvapný útěk. Na místě pak strážci nalezli mimo jiné mobil, na který se pytláci nafotili nad uloveným tygrem, píše server Mongabay.
 

S pomocí fotografií se strážci parku vydali najisto za „svými“ lovci a dva ze tří už zadrželi. Zajímavá byla i konfrontace zadržených s jejich vlastními snímky. Důsledně popřeli aktuálnost záběrů a tvrdili, že se jedná o zvíře uhynulé v roce 2003 v Barmě. Odborníci z Wildlife Conservation Society však tato tvrzení vyvrátili.

Tygří kresba na kůži je podobně jako lidské otisky prstů jedinečná. Porovnáním pytláckých snímků s databází se ukázalo, že tygr byl opakovaně zachycen fotopastmi mezi lety 2008 a 2011 v Thajsku. Databáze vědeckých pozorování se tak stala cenným důkazem pro usvědčení pachatelů.

Jak ukazují další pořízené snímky, pytláci mají na svědomí pravděpodobně více než deset tygrů a jsou pravděpodobně zapojeni i do obchodu se slonovinou.

Fotografie pytláků nad trofejí jsou k vidění na serveru Mongabay.

Článek byl 14. 7. 2011 na serveru Mongabay.com pod názvem „'Trophy' cell phone pictures lead to arrests of tiger poachers“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist