https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-diplomat-mekong-bude-rekou-prehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Diplomat: Mekong bude řekou přehrad

27.11.2010 07:44 | SYDNEY/HODONÍN (Ecomonitor)
Řeka Mekong urazí od svého prameniště v Tibetu napříč Čínou k široké deltě v jižním Vietnamu 1880 kilometrů. Čína oznámila záměr vybudovat na své části řeky jedenáct vodních elektráren. Obavy místních ochránců přírody z nejistoty, kterou změna vodního režimu pravděpodobně přinese, sdílí i 65 milionů obyvatel, kteří jsou na řece hospodářsky a kulturně závislí. Server The Diplomat přináší článek reflektující závěry kampaně komunitního hnutí „Zachraňme Mekong“.
 

Čína již na Lancangu, své části řeky Mekongu, čtyři přehrady vystavěla včetně 292 metrů vysoké přehrady v Xiaowanu. A nyní plánuje výstavbu dalších čtyř z celkem jedenácti plánovaných. Podle názoru členů hnutí „Zachraňme Mekong“ si vlády Kambodže, Laosu a Číny navzájem schválily plány na budoucí výstavbu nádrží, aniž by se někdo dotazoval názoru dotčených obyvatel.

„Pro lidi, kteří se v povodí narodili, je Mekong jako krev v žilách. Představuje pro ně základní principy života,“ vystihuje vztah místních k řece Dorn Bouttasing, environmentalista z Laosu. Podle ochranářů řeka ztělesňuje národní kulturní dědictví. Stavba přehrad, která znemožní migrace tažných ryb, zabrání povodním přinášejícím úrodné naplaveniny a způsobí kolísání hladiny, naruší život místních obyvatel i endemických druhů živočichů, například říčního delfína orcely tuponosé.

Čínská vláda však štědře dotuje plány na výstavbu a vlády ostatních zemí souhlasí. Spatřují ve vybudování hydroelektráren cestu, jak vyvést vlastní země prodejem energie z dluhů a chudoby. Chybí ale vazba na potřeby obyvatel povodí Mekongu. „Pro lidi je ta řeka velice důležitá,“ říká Nita Roykaewová, učitelka ze severu Thajska. „Místní ví, co je opravdu důležité pro život: voda, lesy, půda a kultura.“

Článek byl uveřejněn na serveru The Diplomat dne 22. 10. 2010 pod názvem „The Battle Over the Mekong“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist