https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/treti-nejvetsi-jezero-ciny-v-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetí největší jezero Číny v ohrožení

17.4.2008 10:30 | PRAHA/BEIJING (Ecomonitor)
V čínském jezeře Taihu byl zaznamenám obrovský nárůst výskytu řas. Jezero Taihu při tom pro přilehlé oblasti představuje důležitý zdroj pitné vody. Jeho současný stav proto vyvolává obavy kvůli zajištění dodávek pitné vody. Informoval o tom deník Terra Daily.
 

Amatérské video z roku 2007 o situaci kolem jezera Taihu.
Video: daugterofchina/YouTube

Jezero Taihu se nachází v krásné přírodní scenérii provincie Jiangsu na východě Číny. V květnu loňského roku dosáhlo znečištění jezera odpadními vodami, průmyslovým a zemědělským odpadem takové míry, že musely být pozastaveny dodávky pitné vody pro 2, 3 milionu obyvatel žijících v nedalekém městě Wuxi. Nyní jsou obavy z nedostatku pitné vody opět aktuální – v jezeře se totiž v nebývalé míře množí jedovaté řasy.

Taihu, jenž je se svou rozlohou 2 340 kilometrů čtverečních třetím největším čínským jezerem, se následkem loňské krize stalo živoucím symbolem jednoho z nejpalčivějších čínských enviromentálních problémů - stále se zhoršující kvality vody. Krize byla v loňském roce zažehnána, nicméně současný stav jezera je opět alarmující.

Nárůst výskytu řas je častým problémem čínských jezer. Hlavní příčinou zvýšené tvorby řas jsou odpadní vody, přitékající do jezera, které obsahují vysoké koncetrace dusíku. Dusík, pocházející především z detergentů a hnojiv, tvorbu řas významně podporuje.

K rapidnímu zhoršení kvality vod v Číně došlo především v uplynulých dvou desetiletích, kdy země zároveň prošla obrovským ekonomickým růstem. Situace je v současné době opravdu vážná – znečištěno je 70 % vodních toků a 90 % podzemních vod.

Podle článku agentury AFP zveřejněného dne 15. dubna 2008 na serveru Terra Daily


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist