https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-milovic-zije-temer-polovina-druhu-ceskych-dennich-motylu1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Milovic žije téměř polovina druhů českých denních motýlů

16.3.2017 10:30 | MILOVICE (ČTK)
V České republice je za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 procent, vyhynulo v uplynulých zhruba 100 letech. Na snímku modrásek černolemý.
V České republice je za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 procent, vyhynulo v uplynulých zhruba 100 letech. Na snímku modrásek černolemý.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Na pastvinách u Milovic na Nymbursku se vyskytuje 59 druhů denních motýlů bez vřetenušek, což představuje 42 procent všech druhů z celého Česka. Do bývalého vojenského prostoru u Milovic byli v posledních dvou letech postupně vypuštěni divocí koně, zubři a pratuři s cílem, zachovat mizející stepní společenstva a zachránit ohrožené motýly. Podařilo se tak vytvořit oblast s velkou rozmanitostí druhů. Podle vědců se jedná o mimořádnou lokalitu, počtem druhů denních motýlů srovnatelnou s významnými stepními rezervacemi v Českém středohoří. Informovala o tom ochranářská organizace Česká krajina.
 

"Denní motýli jsou jednou z nejohroženějších skupin živočichů. Tento fakt je podložen navíc jejich dostatečnou prozkoumaností. Jsou populárním objektem znalců a jejich rozšíření v České republice bylo důkladně zpracováno," řekl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky František Pelc. Příčinou úbytku motýlů jsou podle něj především změny v hospodaření v krajině.

Celkem je mezi druhy motýlů žijícími na pastvině osm chráněných zákonem, pět je na červeném seznamu ohrožených druhů. Z toho je jeden silně ohrožený a jeden kriticky ohrožený. Ochranářsky nejvýznamnějším druhem motýla v této lokalitě je kriticky ohrožený modrásek hořcový Rebelův.

V České republice je za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 procent, vyhynulo v uplynulých zhruba 100 letech. V zemi tak nyní přežívá 142 druhů denních motýlů, z nichž více než polovina je ohrožených, a některé - třeba právě modrásek hořcový Rebelův - u nás nadále vymírají.

V bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou se nachází rezervace s velkými kopytníky na 160 hektarech. Na dvou pastvinách žije 30 dospělých divokých koní a 17 hříbat, osm dospělých zubrů, jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist