https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-amazonii-simulovali-ropnou-havarii-popcornem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Amazonii simulovali ropnou havárii – popcornem

11.12.2010 07:24 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Při volbě netradičního cvičného materiálu hrálo roli, že je biodegradabilní a neškodný.
Při volbě netradičního cvičného materiálu hrálo roli, že je biodegradabilní a neškodný.
Společnost Petrobras nechala naházet stovky kilogramů kukuřičného popcornu do řeky Negro, hlavního přítoku Amazonky, aby simulovala velký únik ropy a vyzkoušela své postupy při odstraňování havárie, informuje server ABC.es.
 

Odborníci společnosti sdělili, že jejich cílem bylo vysypat bez přerušení 800 000 litrů popcornu, tedy množství, které by se rozlilo, kdyby narazil na skaliska ropný tanker.

„Když se popcorn hodí do vody, má dobrou pohyblivost a tendenci shlukovat se, vytváří tedy útvary podobné olejovým skvrnám,“ říká zástupce firmy Petrobras. Tyto vlastnosti popcornu podle techniků umožňují snadné odhalení „skvrny“ a následný sběr.

Vzniklé „ropné“ skvrny byly zadrženy za pomoci 2 000 metrů plovoucích norných stěn a odstraněny pěti loděmi, které měly logistickou podporu dalších třiceti plavidel.

Operace byla z hlediska bezpečnosti označena jako „střední ohrožení“ a uvedla do stavu pohotovosti zhruba sto osob. Při volbě netradičního cvičného materiálu hrálo roli, že je biodegradabilní a neškodný, na rozdíl od polyetylenu, jenž se pro tento typ cvičení používal před deseti lety.

Experti z Petrobrasu a zainteresovaných bezpečnostních podniků sledovali naživo pomocí infračervených satelitních snímků pohyby falešné ropy. Celé cvičení se odehrálo poblíž jedné z ropných rafinérií, jež společnost vlastní v Manaosu, hlavním městě státu Amazonas.

Shodou okolností byla tentýž den Petrobras odsouzena k zaplacení odškodného ve výši 3,5 milionů dolarů obětem postiženým únikem ropy z podmořského potrubí v Riu de Janeiro v roce 2001. Od té doby společnost investovala zhruba 2,9 miliardy dolarů ročně na zlepšení bezpečnosti svého vybavení a postupů.

Podle zprávy „Simulan un vertido de crudo en la Amazonía con palomitas de maíz“ zveřejněné na serveru ABC.es dne 3. prosince 2010.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist