https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-izraelskych-mestech-diky-svatku-ubylo-o-90-procent-skodlivin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V izraelských městech díky svátku ubylo o 90 procent škodlivin

14.10.2016 09:40 | PRAHA (ČTK)
Izraelský úřad ochrany životního prostředí dnes oznámil, že v největších městech Tel Aviv a Jeruzalém i v jejich okolí klesly ve středu hodnoty oxidů dusíku ve srovnání s dny běžné dopravy o 90 procent. Na ilustračním snímku Tel Aviv během svátku smíření v roce 2011.
Izraelský úřad ochrany životního prostředí dnes oznámil, že v největších městech Tel Aviv a Jeruzalém i v jejich okolí klesly ve středu hodnoty oxidů dusíku ve srovnání s dny běžné dopravy o 90 procent. Na ilustračním snímku Tel Aviv během svátku smíření v roce 2011.
V Izraeli se ve středu, v den jednoho z nejvýznamnějších židovských svátků, snížila koncentrace škodlivých plynů o 90 procent. O svátku smíření - Jom kipur - kromě jiného nevyjíždějí auta, nevysílá televize ani rozhlas a jsou zavřeny obchody. Letos se oslavy konaly od úterního do středečního večera.
 

Izraelský úřad ochrany životního prostředí dnes oznámil, že v největších městech Tel Aviv a Jeruzalém i v jejich okolí klesly ve středu hodnoty oxidů dusíku ve srovnání s dny běžné dopravy o 90 procent.

"Zlepšení kvality ovzduší na den smíření dosvědčuje, že doprava je ve velkých městech hlavním zdrojem znečištění ovzduší," oznámil úřad.

Izrael patří k zemím s málo rozvinutou železniční dopravou a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ho řadí ke státům s nejvyšším množstvím aut v poměru na počet obyvatel. Vysoko v tabulkách je Izrael také v ukazateli ztrát času v důsledku dopravních zácp.

O svátku smíření židé nemají pracovat, jezdit autem ani sledovat televizi nebo poslouchat rozhlas. Je to také den půstu a modliteb. Vrcholí jím pokání, jež začalo o Novém roku, tedy na začátku roku podle židovského kalendáře. Jom kipur je desátým dnem prvního měsíce tohoto kalendáře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist