https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-napajedlech-je-nova-expozice-priroda-ukryta-v-depozitarich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Napajedlech je nová expozice Příroda ukrytá v depozitářích

1.7.2017 04:26 | NAPAJEDLA (ČTK)
Exponáty pocházejí z přírodovědných sbírek zlínského muzea.
Exponáty pocházejí z přírodovědných sbírek zlínského muzea.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová dlouhodobá expozice nazvaná Příroda ukrytá v depozitářích je ode dneška k vidění v prostorách bývalé knihovny v Napajedlech na Zlínsku. Jde o společný projekt Muzea Napajedla a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Exponáty pocházejí z přírodovědných sbírek zlínského muzea. Vystavena je část kolekce nejrůznějších přírodnin, v historických vitrínách z bývalého Baťova studijního ústavu ze 30. let minulého století převládají preparáty zástupců světové fauny, sdělili zástupci muzeí.
 

"Návštěvníci uvidí i druhy, které znají jen z televize. Čeká na ně například ptakopysk podivný, krokodýl čelnatý nebo krunýř želvy karety pravé. Unikátem je také obrovský exemplář nesmírně vzácné mořské houby s příznačným jménem pohár Neptunův, který byl ještě nedávno považován za vyhynulý," uvedl vedoucí přírodovědného oddělení zlínského muzea Dušan Trávníček. Kolekci doplňují kresby brouků popularizátora entomologie Vladimíra Javorka. Rukopis jeho poslední práce získalo muzeum od jeho vnučky, která žije v Napajedlech.

Část napajedelské expozice pochází z expozice Zvířata na Zemi a člověk, jež byla původně na hradě ve Zlíně-Malenovicích, který zlínské muzeum spravuje. Hrad je však kvůli opravám uzavřen.

Geologickou sbírku zlínského muzea reprezentuje v Napajedlech několik desítek minerálů, hornin a zkamenělin. Návštěvníci získají také informace o chráněných územích Zlínského kraje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist