https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nudnem-akvariu-se-rybicky-poperou-potrebuji-rozmanite-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nudném akváriu se rybičky perou. Potřebují rozmanité prostředí

4.10.2011 04:55 | HUDSON/HODONÍN (Ecomonitor)
Jen v USA se odhaduje počet chovaných rybiček na 183 milionů.
Jen v USA se odhaduje počet chovaných rybiček na 183 milionů.
Jsou vaše akvarijní rybičky k sobě navzájem jak psi? Podle studie univerzity Case Western Reserve v Ohiu není „nervozita a předrážděnost“ rybiček způsobena nedostatkem potravy, ale chudým a strohým vybavením akvária. Podle aktuální studie stačí ale jen málo a i akvarijní rybičky mohou žít spolu v míru, píše ScienceDaily.
 

Mohlo by se zdát, že výzkum zaměřený na srovnání etologie akvarijních rybiček chovaných v rozmanitém prostředí se zdá být okrajovým tématem. Nicméně jen v USA se odhaduje počet chovaných rybiček na 183 milionů a to už je pořádná spousta zdánlivě nenáročných domácích mazlíčků. Ze zmiňované studie přitom pro chovatele rybek vyplývá jednoduché ponaučení: skromné a příliš jednoduché vybavení akvária zvyšuje míru agresivity rybiček.

„Správná péče o domácí mazlíčky, zvláště o rybičky, se možná nezdá důležitou,“ potvrzuje autor studie Ronald Oldfield, který drží prvenství s netradičním tématem svého výzkumu. „Ale s tak obrovským počtem zvířat držených v zajetí ji vědecká společnost prostě nemůže přehlížet.“ Jako pokusná zvířata si vybral kančíky citronové (Amphilophus citrinellus), zvláštní druh cichlid s nápadnou boulí na čele. Domovem těchto oblíbených a vděčných chovanců mladých akvaristů je sopečný kráter v Nikaragui, odkud se dostali do nádrží a akvárií po celém světě. A právě srovnáním rozdílných podmínek v jejich domovině, v nádržích zoologické zahrady či akváriích zverimexů se Oldfield začal zabývat. Zaměřil se přitom jen na mladé jedince, kteří nemusí bojovat o příležitost k tření. Dále vyloučil další možné zdroje soutěžení, jako jsou zdroje potravy nebo vhodné úkryty.

Za projevy agresivního chování byly považovány honičky, souboje i vzájemné okusování rybek, trvající déle než jednu vteřinu. Následně měnil velikost nádrže a počet ryb. Ale už brzy bylo patrné, že vybavenost, která napodobovala původní členité prostředí, mezi kančíky výrazně snižovala agresi. Velikost nádrže ani počet jedinců v ní nehráli zdaleka tak podstatnou roli. „Přírodnější podmínky životního prostředí způsobují, že se ryby chovaly mnohem přirozeněji,“ tvrdí Odlfield. Zdánlivě nezajímavá studie tak může sloužit jako teoretický podklad pro mnohem komplexnější studie o chování živočichů v „nepřirozených“ prostředích. Oldfield tvrdí, že s dostatečným množstvím podnětů a členitým prostředím by se dala snížit například míra násilí i ve vězeňských zařízeních.

Článek byl uveřejněn na serveru ScienceDaily dne 22. 9. 2011 pod názvem „Aquarium Fishes Are More Aggressive in Reduced Environments, New Study Finds“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist