V ostravské zoo ke smažení nepoužívá palmový olej
"Palmový olej je kvůli obrovským výnosům jedním z nejlevnějších rostlinných olejů a díky svým vlastnostem jeden z nejpoužívanějších. Celosvětová poptávka po něm je veliká. Neustále se rozšiřující plantáže palmy olejné, z níž se palmový olej získává, mají ale za následek rozsáhlou devastaci přírody," uvedla Nováková.
Připomněla, že tak mizí původní deštné lesy a s nimi i mnoho vzácných živočišných i rostlinných druhů. Nejvíce se palma olejná pěstuje v jihovýchodní Asii, zejména v Indonésii a Malajsii, které zajišťují 85 procent světové produkce oleje. Postupně se ale plantáže rozšiřují i na africký kontinent. Problém je, že na těchto plantážích roste palma olejná nejen pro spotřebu tamních obyvatel, ale i Evropanů a Američanů. Palmový olej má velmi široké spektrum využití. Je obsažen ve zhruba polovině všech potravinářských výrobků, např. v sušenkách, ve zmrzlině, v chipsech, v margarínech, v majonéze. Hojně se využívá i v kosmetice pro výrobu šamponů, krémů, pěn na holení, mýdel. Je obsažen i v průmyslových mazivech a používá se i při výrobě biopaliv.
"Je důležité si uvědomit, že vedle Indie a Číny je to právě Evropa, kde se spotřebovává největší množství palmového oleje a jeho derivátů. Zodpovědnost tudíž padá na každého z nás a jsme to tedy my sami, kdo poháníme poptávku po palmovém oleji a ovlivňujeme tím dění na druhém straně naší planety," uvedl ředitel ostravské zoo Petr Čolas.
Od roku 2015 musí dle nařízení EU výrobci na etiketách potravin uvádět konkrétní druh rostlinného oleje, což do té doby nebylo povinné. U kosmetických výrobků a drogerie zatím neexistuje nařízení, které by spotřebiteli orientaci ve složení výrobků usnadňovalo. Složení je uváděno pomocí názvu skupin chemických látek, za kterými se mohou skrývat deriváty palmového oleje.
Zoologická zahrada Ostrava se významně podílí na ochraně biodiverzity a životního prostředí a podporuje mnoho tzv. in situ projektů - tedy přímo v místě přirozeného výskytu zvířat. Podporovat takovéto záchranné a ochranářské projekty je jedna z hlavních činností moderních zoologických zahrad. "Je to nejen složitá a vysoce odborná práce, ale i věc mezinárodního renomé a jsme rádi, že žijeme v zemi, kde to ukládá i přímo legislativa," uvedla Nováková. Na složitou problematiku okolo palmového oleje upozorňuje již od roku 2012 (viz např. soutěž pro školy) a postupně od používání palmového oleje i sama ustupuje.
Řada výrobců již palmový olej ve svých produktech nahradila jinými oleji a postupně od používání palmového oleje upouštějí i stravovací zařízení. Nezisková organizace Lestari se věnuje tématu palmového oleje nejen v České Republice, ale vyvíjí aktivity i přímo v zemích, kde jsou ohrožovány vzácné ekosystémy. Podporuje také iniciativu stravovacích zařízení udělováním certifikátu "Bez palmového oleje"
reklama
Další informace |
Online diskuse
Všechny komentáře (1)
Také je třeba připomenout, že velká spotřeba palmového oleje v JV Asii je dána tím, že tento olej obsahuje 15x větší množství beta karotenu než mrkev. Nedostatek tohoto provitamínu způsobená stravou založené na rýži (ta beta karoten neobsahuje žádný), je příčinou těžkých zdravotních problémů (slepota) pro obrovské množství lidí v JV Asii.
Existovala šance, aby se nedostatek beta karotenu v JV Asii řešil širokým nasazením GMO "zlatá rýže". Tuto šanci zašlapali zelení vylízanci svou hysterickou antiGMO kampaní. Lidé si našli náhradu v palmovém oleji.
Je tedy nepopiratelným faktem, že za pálení tropických pralesů kvůli palmě olejné jsou zodpovědní zelení.