https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prumyslove-oblasti-se-rodi-mensi-deti-a-dospeli-onemocni-casteji-rakovinou-ukazuje-izraelsky-vyzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V průmyslové oblasti se rodí menší děti a dospělí onemocní častěji rakovinou, ukazuje izraelský výzkum

1.2.2016 10:08 | JERUZALÉM (ČTK)
Podle výzkumu děti narozené v jižních, průmyslových částech Haify (na snímku), váží až o 30 procent méně než je běžné jinde.
Podle výzkumu děti narozené v jižních, průmyslových částech Haify (na snímku), váží až o 30 procent méně než je běžné jinde.
V Izraeli zveřejnili předběžné výsledky studie, podle nichž se v průmyslových oblastech přímořského města Haifa rodí děti s nižší porodní váhou a menšími hlavami. Mezi dospělými je více nemocných rakovinou než v čistějších částech země.
 

Studii vypracovává univerzita v Haifě a ačkoli ještě nebyla dokončena, její výsledek již zveřejnila izraelská televize. Konečné výsledky mají být publikovány v březnu.

Podle výzkumu děti narozené v jižních, průmyslových částech Haify, váží až o 30 procent méně než je běžné jinde. U dospělých je rakovina plic a lymfatické tkáně pětkrát četnější než u ostatní populace. Vědci to přičítají organickým sloučeninám, které unikají do ovzduší z průmyslových objektů.

Univerzita zahájila výzkum loni po zveřejnění statistik, z nichž vyplývalo, že děti v Haifě častěji onemocní rakovinou než děti ve zbytku Izraele. Podrobnější šetření to sice neprokázalo, ale ministerstva životního prostředí a zdravotnictví uvolnily finance na studii o vlivu znečištění ovzduší na občany v oblasti Haify.

Konstatuje se v ní, že míra znečištění zůstává vysoká několik let. "Přibývá důkazů o škodlivém vlivu znečištění ovzduší na vývoj plodu. Nízká porodní váha znamená vyšší riziko úmrtí po narození a může přinést další komplikace. V pozdějším věku může vést k diabetu, vysokému krevnímu tlaku, dýchacím potížím a také kognitivním problémům," řekl Hagaj Levine z Hebrejské univerzity.

Izraelský tisk upozorňuje, že studie zatím nebyla zhodnocena širší vědeckou obcí. Navíc prý existují jiné výzkumy, například v Brazílii, které vztah mezi znečištěním a porodní váhou neprokázaly. Naopak studie provedená v Británii tento vztah potvrdila, byť tamní znečištění nepocházelo z průmyslové činnosti.

Statistiky z Haify jsou ale znepokojivé. Mezi lety 2001 až 2011 se tam výskyt rakoviny zvýšil ve srovnání s jinými částmi země o 15 procent. V případě rakoviny plic je situace horší o 26 procent pro ženy a o 16 procent pro muže, téměř totéž platí pro rakovinu konečníku. Horší jsou čísla také pro onemocnění rakovinou prsu a prostaty. Ačkoli vyšší výskyt rakoviny neplatí pro děti, je u nich vysoké procento hospitalizací kvůli dýchacím problémům.

Izraelce situace v Haifě znepokojuje, protože ve světových tabulkách očekávaného věku života jsou velmi vysoko. Průměrný věk dožití v Izraeli je 82 let. V tomto směru Izraelce předčí jen Japonsko, Hongkong a Švýcarsko. V ČR je průměrná doba dožití 78 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist