https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-plasy-dnes-pokrtili-dve-dvoumesicni-lvicata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo Plasy v neděli pokřtili dvě dvouměsíční lvíčata

22.8.2017 00:45 | PLASY (ČTK)
Zvířata už jsou na 7000 metrech čtverečních. Loni navštívilo zoo téměř 60.000 lidí a letos by to mohlo být podle současné návštěvnosti i díky lvíčatům až 90.000 lidí. / ilustrační foto
Zvířata už jsou na 7000 metrech čtverečních. Loni navštívilo zoo téměř 60.000 lidí a letos by to mohlo být podle současné návštěvnosti i díky lvíčatům až 90.000 lidí. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Sponchia / Pixabay
Dva dvouměsíční jihoafrické lvy Caligulu a Šeherezádu pokřtili v neděli v zoo Plasy. Jde o soukromou zoo, otevřenou v roce 2011, která již chová zhruba 170 zvířat. Lvy koupila z východočeského Bioparku Štít. Řekl to její majitel Petr Neumann, který v zoo již proinvestoval desítky milionů korun, hlavně do staveb a výběhů. Raritou jsou zejména dva dospělí tygři a tři lvi, z nichž jsou čtyři výjimečné bílé šelmy. Zvířata vybírá tak, aby byla pro lidi zajímavá.
 

"Máme už bílou formu lvů a tihle jsou přírodní. Mají se k světu, skáčou a váží téměř deset kilo," řekl. Lvy přivezl do zoo ve stáří pěti týdnů. Výběh obložený speciálním betonem se silikonem stál dva miliony korun. Má zhruba 350 metrů čtverečních a je shodný s výběhem pro velké lvy.

V roce 2011 otevřel Neumann minigolf, který doplnil několika voliérami s papoušky a dravci. Koncesi k provozování oficiální zoo, kterou musí mít chovatel více než 25 druhů zvířat, dostal před rokem. Zvířata už jsou na 7000 metrech čtverečních. Loni navštívilo zoo téměř 60.000 lidí a letos by to mohlo být podle současné návštěvnosti i díky lvíčatům až 90.000 lidí.

"Každý rok se to navyšuje o hodně, stále kupujeme pozemky, aby se sem lidé vešli. Máme plno každý den," dodal. O provoz zoo se denně stará deset lidí, z toho dva veterináři.

K zoo a golfu patří restaurace, hotel, minipivovar a lihovar. Provoz Neumann hradí z jiných podnikatelských aktivit, tyto činnosti ale postupně opouští a chce se plně věnovat svému areálu, kde už zaměstnává 50 lidí. "Na provoz si vyděláme. Jen by to chtělo peníze na budování výběhů, ty jsou drahé," uvedl. Už přikoupil pozemek, kde chce tučňáky, lachtany a jaguára. "Uvidíme, jak seženeme peníze, doufejme, že už příští sezonu," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist