https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcelari-letos-nahlasili-veterinarum-pres-500-otravenych-vcelstev
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včelaři letos nahlásili veterinářům přes 500 otrávených včelstev

13.12.2016 11:38 (ČTK)
Zemědělské postřiky nejsou pro včely hlavní hrozbou, loni v Česku přes zimu přišli včelaři především kvůli nemoci varoáza zhruba o 35 procent včelstev. Podle ministerstva zemědělství bylo letos na konci října v ČR registrováno 675.046 včelstev.
Zemědělské postřiky nejsou pro včely hlavní hrozbou, loni v Česku přes zimu přišli včelaři především kvůli nemoci varoáza zhruba o 35 procent včelstev. Podle ministerstva zemědělství bylo letos na konci října v ČR registrováno 675.046 včelstev.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterinářům letos včelaři nahlásili otravy u 507 včelstev, proti loňsku o 70 procent více. Problémy mělo 41 chovatelů včel, loni jich bylo 32. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pechal. Průkazných případů, kdy šlo o použití přípravků na ochranu rostlin, je letos zatím pět, postiženo bylo 164 včelstev. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové se včelaři od zemědělců finančního odškodnění za úhyny způsobené postřiky většinou nedočkají.
 

"Zdaleka ne u každého podezření na otravu se následně prokáže jako zdroj postřik aplikovaný zemědělci," uvedl Pejchal. Loni se prokázala souvislost mezi postřiky a úhynem včel v osmi případech u 15 včelařů a 161 včelstev. "U letošních čísel se jedná o předběžná data. U některých případů se totiž ještě dokončuje šetření," dodal mluvčí. Definitivní data budou zveřejněna v prvním čtvrtletí příštího roku spolu s mapou otrav.

"Největší problémy dělají mixy. Zemědělci smíchají dvě látky, které jsou samy o sobě pro včely neškodné. Po smíchání se jim ale vlastnosti mění," řekla Machová. Otravy se špatně dokazují, důkazní břemeno je na včelařích. Ti ale často zjistí jenom to, že se včely nevrátily do úlu. "V mnoha případech se stane, že včelař nezjistí, kdo mu ty včely otrávil," dodala.

Peníze pak včelaři od zemědělců nezískají. "Nyní mám dokončené dva případy otravy včel na Lounsku z roku 2014, kde byla škoda 170.000 korun u včelařů. Zemědělec, který postřiky prováděl, náhradu zaplatil, ale je to spíše výjimka," dodala.

Postřiky pro včely nejsou hlavní hrozbou, loni v Česku přes zimu přišli včelaři především kvůli nemoci varoáza zhruba o 35 procent včelstev. Podle ministerstva zemědělství bylo letos na konci října v ČR registrováno 675.046 včelstev.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist