https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-washingtonu-protestovalo-35-tisic-lidi-obama-malo-resi-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Washingtonu protestovalo 35 tisíc lidí: Obama málo řeší klimatické změny

19.2.2013 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Barack Obama coby americký prezident stojí před rozhodnutím, zda dát zelenou projektu Keystone XL: výstavbě obřího ropovodu přes americký Středozápad. V neděli se na protest proti projektu uskutečnila jedna z největších amerických demonstrací za ochranu přírody a klimatu. Podle organizátorů přišlo na 35 tisíc lidí. Ti mimo jiné požadovali, aby Obama splnil svůj slib, který pronesl ve své inaugurační řeči, a více se angažoval v ochraně klimatu.
 

Demonstraci svolaly před Bílý dům ekologické nevládní organizace pár dnů po té, co skupina amerických senátorů vyzvala prezidenta Obamu, aby podpořil projekt Keystone XL a vydal z rozpočtu 5,3 miliardy amerických dolarů. Podle senátorů projekt významně podpoří zaměstnanost a energetickou nezávislost země.

Ropovod má dopravovat ropu, těženou z ropných písků na severu Alberty, do rafinérií a přístavů v Texasu. Podle Billa McKibbena, ekologického aktivisty a jednoho z organizátorů protestů, je ale projekt časovanou uhlíkovou bombou, která může mít nenapravitelný dopad na klima. „Po dobu 25 let vlády této země prostě ignorovaly klimatickou krizi. Dnes konečně chtějí tisíce lidí po své vládě, aby začala jednat,“ říká KcKibben, který mimo jiné založil organizaci 350.org.

Zastánci projektu tvrdí, že ropovod, který by denně přepravil až 830 tisíc barelů ropy, by zajistil tisíce pracovních míst a zvýšil energetickou bezpečnost země. Podle posledního průzkumu veřejného mínění je projektu Keystone XL nakloněno 69 procent respondentů, jen 17 procent dotázaných bylo proti.

Pokud Obama projekt schválí, znevěrohodní tím ale svůj nedávný závazek více se zapojit do řešení klimatických změn. „Pokud Obama schválí ropovod, pak už bude jedno, jestli něco udělá s řešením čistoty ovzduší či účinnosti aut. Bude to už prohrané,“ vyjádřil se bývalý Obamův poradce a ekolog Van Jones.

Při protestech byli policií zadrženi lidé, kteří se připoutali k plotu u Bílého domu. Mezi nimi byly i známé osobnosti, například Robert F. Kennedy Jr. nebo herečka Daryl Hannah.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Tens of thousands crowd National Mall in opposition to Keystone XL oil pipeline, který vyšel na serveru NYDailyNews.com

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist