https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zdokonalili-solarni-clanek-z-cerneho-kremiku-slouzit-by-mohl-hlavne-v-severskych-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zdokonalili solární článek z černého křemíku. Sloužit by mohl hlavně v severských zemích

12.6.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Na výzkumu využití černého křemíku, zejména v oblasti výroby fotovoltaických článků, pracují vědci z finské univerzity řadu let.
Na výzkumu využití černého křemíku, zejména v oblasti výroby fotovoltaických článků, pracují vědci z finské univerzity řadu let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hele Savin / Aalto University
Finští vědci vyvinuli nový solární článek s nezvykle vysokou účinností. Překonali tak dosavadní rekord o téměř 4 %. Články z „černého křemíku“ mají oproti těm klasickým výhodu, že umí využívat i sluneční paprsky, které na ně dopadají pod velkým úhlem. To je dobře využitelné zejména v severských oblastech, kde slunce svítí pod nízkým úhlem po velkou část roku.
 

„Účinnost energetické přeměny není jediným parametrem, na který bychom měli pohlížet,“ zdůrazňuje profesorka Hele Savinová, koordinátorka výzkumu na finské univerzitě Aalto. Schopnost těchto článků zachytávat sluneční záření dopadající pod nízkými úhly se projevuje větším objemem generované elektrické energie ve srovnání s dnes tradičně používanými články. Během testů v zimních Helsinkách vygenerovaly černé články více elektrické energie než články klasické, i když jejich účinnost byla srovnatelná.

Na výzkumu využití černého křemíku, zejména v oblasti výroby fotovoltaických článků, pracují vědci z finské univerzity řadu let. Již na počátku roku 2013 se jim společně s německými spolupracovníky z Fraunhoferova institutu pro solární energetické systémy podařilo překonat do té doby nejvyšší dosaženou účinnost 18,2 %, kterou se pyšnil článek z černého křemíku vyvinutý americkou Národní laboratoří pro obnovitelnou energii.

Letos však dosáhl tým evropských výzkumníků rekordní účinnosti 22,1 %. V porovnání s jejich předcházejícím prototypem článku z černého křemíku, který dosahoval účinnosti 18,7 %, se tedy jedná o více než 3% navýšení.

Takto vysokého nárůstu docílili vědci pomocí nanesení tenké vrstvy oxidu hlinitého na nanostruktury křemíku na povrchu fotovoltaických článků a integrací všech kovových kontaktů na spodní stranu článku.

Finský tým není jediný

Vývojem obdobných technologií se zabývá kromě zmiňovaného týmu také řada jiných institucí a společností. V roce 2012 vytvořila americká společnost Natcore technology solární článek z černého křemíku, který se vyznačoval vysokou absorpcí dopadajícího záření – až 99,7 % veškerého dopadajícího slunečního záření. Oproti klasickým článkům dokáží tedy zachytit více energie, která může být následně přeměněna v elektřinu.

Jaký je princip fotovoltaické elektrárny?


reklama

 
Martin Voříšek

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist