https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-britanie-uvazuje-o-moznosti-tezit-zemni-plyn-z-bridlic-pod-narodnimi-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká Británie uvažuje o možnosti těžit zemní plyn z břidlic pod národními parky

12.8.2015 02:00 | PRAHA (oEnergetice)
Je to v národním parku? Navrtáme to z boku. Ilustrační snímek.
Je to v národním parku? Navrtáme to z boku. Ilustrační snímek.
Velkou vlnu odporu vyvolal ve Velké Británii nedávno zveřejněný návrh nařízení o oblastech, ve kterých bude zakázáno těžit ropu a zemní plyn z břidlic. Návrh totiž umožňuje těžbu pod národními parky, pod památkami národního světového dědictví a pod dalšími chráněnými oblastmi. Podmínkou pro takovou těžbu má být těžba v hloubce větší než 1200 metrů a vrty by se musely nacházet mimo chráněnou oblast.
 

Britská vláda přitom ještě v lednu letošního roku oznámila, že těžba frakováním, které spočívá ve vstřikování směsi vody, písku a chemikálií do hornin za účelem uvolnění ropy a zemního plynu, bude v těchto oblastech zakázána.

Na zveřejněný návrh okamžitě reagovala řada organizací bojujících za ochranu přírody, které upozorňují na nebezpečí spojená s těžbou z břidlic. Jednou z těchto organizací jsou Přátelé země, její zástupkyně Rose Dickinsonová v tiskové zprávě označila rozhodnutí o povolení těžby pod národními parky a v oblastech s chráněnou pitnou vodou za zcela nepřijatelné. „Přichází to nedlouho poté, kdy vládní zpráva zjistila, že i nepřímé vystavení kontaminované pitné vodě může znamenat vážné riziko pro zdraví.“

„Při zastavení frakování ve Skotsku a Walesu kvůli vysokému riziku, zákazu ve státě New York kvůli významnému ohrožování lidského zdraví, opuštění ve většině jihovýchodní Anglie a nyní odmítnutí v Lancashiru je jasné, že kdekoliv je frakování navrženo, je obrovský odpor,“ dodává Dickinsonová.

Andrea Leadsomová z Ministerstva energetiky a klimatických změn ve svém vyjádření k navrženému nařízení říká, že Velká Británie potřebuje více bezpečných domácích energetických surovin a břidličný plyn a ropa hrají v této snaze důležitou roli. „Je mnohem lepší využívat toho, co máme na našem území, než se spoléhat na volatilní import ze zahraničí,“ dodala Leadsomová.

„Velká Británie byla vždy mezi nejlepšími na světě, co se týče ochrany životního prostředí při rozvoji průmyslu. Tento průmysl bude rozvíjen bezpečně s ochranou přírody na světové úrovni, vytvoří pracovní místa a poskytne lepší energetickou bezpečnost, zatímco ochrání nejvíce vzácná území.“ O těžbě zemního plynu z břidlic v Evropě a v USA se více dočtete v tomto článku.


reklama

 
Jan Budín
Autor je redaktorem serveru oEnergetice.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist