https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/verdikt-soudu-priblizil-moznost-zakazu-dieselu-ve-stuttgartu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Verdikt soudu přiblížil možnost zákazu dieselů ve Stuttgartu

30.7.2017 23:22 | STUTTGART (ČTK)
Správní soud ve Stuttgartu se totiž přiklonil na stranu ochránců přírody, kteří požadují výrazné zpřísnění dosavadních opatření na ochranu ovzduší.
Správní soud ve Stuttgartu se totiž přiklonil na stranu ochránců přírody, kteří požadují výrazné zpřísnění dosavadních opatření na ochranu ovzduší.
Možnost, že velká německá města budou zakazovat jízdu některým dieselovým autům, se zase o něco přiblížila. Správní soud ve Stuttgartu se totiž přiklonil na stranu ochránců přírody, kteří požadují výrazné zpřísnění dosavadních opatření na ochranu ovzduší. Spolková země Bádensko-Württembersko se proti rozsudku v případu, který je sledován v celém Německu, zřejmě odvolá.
 

Více než šestsetitisícovému Stuttgartu, kterému se někdy přezdívá hlavní město znečištění ovzduší, se zatím stejně jako některým dalším velkým německým městům nedaří plnit normy na ochranu ovzduší. Spolková země Bádensko-Württembersko, jejímž je Stuttgart hlavním městem, proto vytvořila plán, jak zdejší ovzduší zlepšit. Země počítá s tím, že by ke snížení emisí přispěla úprava nynějších dieselových aut; k zákazům jízdy zatím sahat nechce, i když i s nimi plán v omezeném rozsahu počítá.

Správní soud ale dnes plán zlepšení ovzduší ve Stuttgartu shledal nedostatečným, a země ho tak musí přepracovat. Soudce Wolfgang Kern konstatoval, že ochrana zdraví má větší hodnotu než zájmy řidičů dieselových aut. Poukázal i na to, že zákazy jízdy jsou nejúčinnějším prostředkem, jak snížit znečištění oxidy dusíku. Zároveň dal najevo, že aby se skutečně zlepšila kvalita ovzduší, měl by zákaz platit nejen ve dnech zvýšeného znečištění.

Pozorovatelé se shodují, že stuttgartský rozsudek bude rezonovat i v dalších městech jako je Mnichov nebo Berlín, která o částečných zákazech uvažují. Zároveň hovoří o tom, že výrok soudu je porážkou výrobců automobilů, kteří tvrdí, že dostatečného snížení emisí lze dosáhnout úpravami dieselových aut a jejich softwaru. To dnes soud zpochybnil a dokonce konstatoval, že jihoněmecké Bádensko-Württembersko se nemůže spoléhat na to, že automobilky budou skutečně konat.

Německé automobilky, jejichž zástupci se příští týden v Berlíně sejdou s kancléřkou Angelou Merkelovou, jsou v poslední době kvůli několika skandálům pod velkým tlakem. Jedna z afér se týká manipulací s emisemi a je spojena s koncernem Volkswagen, ve druhé jde o údajné kartelové dohody německých automobilek Volkswagen, Daimler, BMW, Audi a Porsche.

Nedávné testy německých úřadů ukázaly, že dieselové vozy splňující nejvyšší emisní normu Euro 6 vyprodukují ve skutečném provozu 507 miligramů oxidů dusíku na kilometr, norma přitom počítá s emisemi maximálně 80 miligramů na kilometr. Podle současných právních předpisů však nemusejí auta normy dodržovat ve skutečném provozu, ale jen při měření v laboratoři.

Berlín se proto rozhodl založit ještě letos nový institut, který bude emise měřit ve skutečném provozu, a nikoli jen v laboratorním prostředí.

Martin Weiser ank


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jana Konečná

31.7.2017 16:39
Zajímalo by mě, jak přesně ta žaloba zněla. Diesly vypouštějící ohromné množství znečišťujících látek jen tak mezi lidi potkávám každý den hromadu a ráda bych si vzala mustr, jak to napsat, aby soudy žalobu neodložily.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist