https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-hlidky-v-beskydech-narazily-na-stopy-15-rysu-a-asi-tri-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčí hlídky v Beskydech narazily na stopy 15 rysů a asi tří vlků

10.5.2017 05:30 | OSTRAVA (ČTK)
Nálezy starších i čerstvých pobytových znaků rysů, jde hlavně o stopy, trus, moč, chlupy či zbytky kořisti potvrdily podle Bartošové výskyt rysů na tradičních lokalitách v západní části CHKO Beskydy a v Javorníkách. Pohybují se v lokalitách Veřovické vrchy, Radhošt, Kněhyně, Čertův Mlýn, Smrk, Trojačka, Lysá hora, Travný a Makyta. / ilustrační foto
Nálezy starších i čerstvých pobytových znaků rysů, jde hlavně o stopy, trus, moč, chlupy či zbytky kořisti potvrdily podle Bartošové výskyt rysů na tradičních lokalitách v západní části CHKO Beskydy a v Javorníkách. Pohybují se v lokalitách Veřovické vrchy, Radhošt, Kněhyně, Čertův Mlýn, Smrk, Trojačka, Lysá hora, Travný a Makyta. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počty velkých šelem žijících v Beskydech stagnují. Stejně jako loni narazily takzvané Vlčí hlídky během únorového mapování stop v terénu na stopy 15 rysů a až tří vlků. Vědí také o medvědovi, který žije na slovenské straně pohoří. ČTK to řekla Dana Bartošová z CHKO Beskydy a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.
 

"Třiatřicáté mapování rysů, vlků a medvědů v Beskydech potvrdilo, že počty těchto vzácných zvířat v posledních letech stagnují," uvedla. Podle zaznamenaných stop a záběrů s fotopastí v Beskydech žije asi 15 dospělých rysů a sedm mláďat. Objevují se také stopy až tří vlků a jednoho medvěda. Ten ale žije na slovenské straně pohoří, kde zazimoval. "Teritorium těchto velkých šelem zahrnuje kromě CHKO Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska," poznamenala.

Nálezy starších i čerstvých pobytových znaků rysů, jde hlavně o stopy, trus, moč, chlupy či zbytky kořisti potvrdily podle Bartošové výskyt rysů na tradičních lokalitách v západní části CHKO Beskydy a v Javorníkách. Pohybují se v lokalitách Veřovické vrchy, Radhošt, Kněhyně, Čertův Mlýn, Smrk, Trojačka, Lysá hora, Travný a Makyta. Ve východní části CHKO nebyl výskyt rysů potvrzen, ačkoliv tam mají srovnatelné podmínky. Výskyt vlka zjistili hlídky v horách kolem československé hranice, ve Vsetínských vrších a v oblasti Kněhyně a Smrku.

Největší hrozbou pro velké šelmy je podle ochranářů pytláctví a doprava, která ohrožuje zejména mladá nezkušená zvířata. "Budoucnost velkých šelem v Beskydech závisí na respektování ochrany jednotlivých zvířat ze strany držitelů střelných zbraní a nájemců honiteb a na důsledné ochraně migračních tras šelem mezi Beskydami a slovenskou a polskou částí Karpat," řekla Bartošová.

Při mapování desítky dobrovolníků v terénu narazily na stopy dalších vzácných a chráněných živočichů, například vydry říční, bobra evropského, strakapouda bělohřbetého, žluny šedé, datla černého, krkavce velkého, ledňáčka říčního, kulíška nejmenšího a dalších. "Za zmínku stojí dvě pozorování orla skalního na slovenské příhraniční lokalitě," dodala Bartošová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist