https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysledky-dieseloveho-summitu-hodnoti-tisk-velmi-kriticky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výsledky dieselového summitu hodnotí tisk velmi kriticky

3.8.2017 09:47 | BERLÍN (ČTK)
Za žalostný považuje výsledek jednání list Frankfurter Rundschau, podle něhož se ukázalo, že hlavní slovo má automobilový průmysl, nikoliv vláda. Za největší poražené ale považuje "obyvatele center měst, z nichž každý rok asi 10.000 předčasně zemře kvůli příliš vysoké koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu". / ilustrační foto
Za žalostný považuje výsledek jednání list Frankfurter Rundschau, podle něhož se ukázalo, že hlavní slovo má automobilový průmysl, nikoliv vláda. Za největší poražené ale považuje "obyvatele center měst, z nichž každý rok asi 10.000 předčasně zemře kvůli příliš vysoké koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu". / ilustrační foto
Velmi kriticky hodnotí německé deníky výsledky středečního dieselového summitu v Berlíně, který přinesl dohodu o úpravách softwaru u 5,3 milionu naftových vozů. Uzavřenou dohodu označují listy za žalostnou, za placebo či homeopatický ústupek.
 

Za žalostný považuje výsledek jednání list Frankfurter Rundschau, podle něhož se ukázalo, že hlavní slovo má automobilový průmysl, nikoliv vláda. Za největší poražené ale považuje "obyvatele center měst, z nichž každý rok asi 10.000 předčasně zemře kvůli příliš vysoké koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu".

"A to má být všechno?," ptá se po summitu deník Neue Osnabrücker Zeitung. "Výsledek dieselového summitu je zklamáním, i když měl člověk jen malá očekávání. Těžko věřit, že se úpravami softwaru podaří dosáhnout toho, aby nebyly v širokém měřítku překračovány hraniční hodnoty znečištění. Politika přijala pochybný kompromis," konstatuje list. Jak malý význam podle něj vláda tématu přikládá, se ukazuje i na tom, že kancléřka Angela Merkelová na jednání vůbec nebyla.

Také deník Süddeutsche Zeitung vyjadřuje přesvědčení, že se "homeopatickými ústupky" nedá velká krize zvládnout. Kölner Stadt-Anzeiger píše o placebu. List Die Welt za problém označuje už to, že se summit musel vůbec uskutečnit, když předtím léta politici nedokázali prosadit dodržování maximálních hodnot znečištění ovzduší. K jednání je podle deníku donutila až reálná možnost, že v některých městech bude jízda starších dieselů úplně zakázána.

Dohoda o úpravách softwaru, které podle výrobců povedou ke snížení emisí oxidů dusíku v jednotlivých autech o 25 až 30 procent, musí být podle listu Landeszeitung jen prvním krokem, po kterém budou rychle následovat další, pokud se má skutečně zamezit zákazům jízdy. Podobně to vidí i deník Westfälische Nachrichten.

Některé listy si všímají také toho, že německý automobilový průmysl, na který v poslední době dolehlo hned několik skandálů, dal sotva najevo politování. Deník Wiesbadener Kurier zase konstatuje, že přítomnost zástupců automobilek, avšak absence ochránců životního prostředí či spotřebitelů na středečním jednání jasně ukazuje, kde leží priority.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist