https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeniste-dokoncili-asanaci-v-brdech-nasli-skoro-10-000-kusu-munice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ženisté dokončili asanaci v Brdech, našli skoro 10.000 kusů munice

29.11.2017 07:00 | PRAHA (ČTK)
„Z velké části jsme nalézali munici z doby poválečné, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Nejběžněji se jednalo o dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici, ale byla nalezena i německá munice z 2. světové války,“ říká pyrotechnik.
„Z velké části jsme nalézali munici z doby poválečné, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Nejběžněji se jednalo o dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici, ale byla nalezena i německá munice z 2. světové války,“ říká pyrotechnik.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ženisté dokončili pyrotechnickou asanaci Chráněné krajinné oblasti Brdy, která byla zahájena v roce 2012. Na území o rozloze téměř 13.000 hektarů nalezli bezmála 10.000 kusů nevybuchlé munice. Z velké části se jednalo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici. Na webu army.cz o tom včera informovala tisková a informační důstojnice 15. ženijního pluku Jana Sedláčková.
 

Asanace byla nutná kvůli plánovanému užívání oblasti civilním obyvatelstvem. V lednu 2016 byl zrušen vojenský újezd Brdy, místo něj vznikla Chráněná krajinná oblast. Na asanaci se podílely čtyři desítky příslušníků Odřadu pyrotechnické očisty 15. ženijního pluku. Denně prošly 15 až 20 hektarů v závislosti na terénu, četnosti nálezů nebo počasí.

V Brdech ale zůstávají lokality, kde nebylo možné pyrotechnický průzkum provést. Na základě pyrotechnického průzkumu bylo určeno šest cílových dopadových ploch, do kterých bylo třeba vzhledem k vysoké kontaminaci nevybuchlé munice trvale zakázat vstup. Jedná se o posádkové cvičiště Jince a ochranné pásmo tohoto cvičiště, cílové dopadové plochy Jordán a Tok, prostor bývalé pěchotní střelnice Kolvín, prostory Padrťských rybníků a oblast Přední a Zadní Bahna.

Mimo těchto šest prostorů se v oblasti nachází další těžko přístupné plochy, jako jsou skály, vodní plochy, močály nebo bahniska, které nebylo možné v současné době vyčistit.

Ženisté v rojnicích prováděli vizuální kontrolu povrchu terénu. Na některých místech, například na střelnicích a dopadových plochách, prováděli takzvaný hloubkový pyrotechnický průzkum, při němž využívali detektory kovů a místo prohledávali až do 30 centimetrové hloubky.

"Z velké části jsme nalézali munici z doby poválečné, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Nejběžněji se jednalo o dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici, ale byla nalezena i německá munice z druhé světové války," řekl jeden z pyrotechniků podílejících se na asanaci Brd.

CHKO Brdy ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin, jako je kosatec sibiřský, rosnatka okrouhlolistá, suchopýr pochvatý, rak kamenáč a škeble rybničná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist