https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeny-a-muzi-premysleji-o-zmenach-klimatu-rozdilne-pise-sciencedaily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ženy a muži přemýšlejí o změnách klimatu rozdílně, píše ScienceDaily

25.9.2010 07:54 | HODONÍN/WASHINGTON (Ecomonitor)
„Závěry studie tak nabourávají obecný předpoklad, že více vědecky gramotní jsou spíše muži,“ řekl sociolog Aaron M. McRight.
„Závěry studie tak nabourávají obecný předpoklad, že více vědecky gramotní jsou spíše muži,“ řekl sociolog Aaron M. McRight.
Licence | Volné dílo (public domain)
Pokud vědci a politici hovoří k veřejnosti o klimatických změnách, měli by mít na paměti, že je publikum vnímá různě podle toho, zda je poslouchají muži, či ženy. Aaron M. McRight ve zprávě na serveru ScienceDaily tvrdí, že je rozdíl, jak o klimatických změnách přemýšlejí muži a jak ženy.
 

Sociologická studie Michigan State University se jako jedna z prvních zaměřila na to, jak klimatické změny vnímají ženy a jak muži. Ženy spíš než muži přijímají vědecký konsenzus o globálním oteplování. „Závěry studie tak nabourávají obecný předpoklad, že více vědecky gramotní jsou spíše muži,“ řekl sociolog Aaron M. McRight.

Odlišné přesvědčení pohlaví pak vysvětluje termínem genderová socializace (gender socialization). Podle této teorie jsou chlapci v USA vedeni ke schopnostem rozhodování, ovládání a řízení, zatímco u dívek je rozvíjena a zdůrazňována oddanost, péče a empatie. Ženy se proto více zajímají o možné katastrofální důsledky globálního oteplování.

„Muži si myslí, že globálnímu oteplování rozumí lépe, ačkoliv přesvědčení žen mnohem více ladí s vědeckým konsenzem,“ tvrdí autor studie Aaron M. McRight. Studie mimo jiné poukazuje na fakt, že ženy postrádají důvěru ve své chápání vědeckých otázek. „Ukazuje se také, že ženy samy podceňují své vědecké znalosti. Bohužel to vede k tomu, že mladé ženy často zanechávají své vědecké kariéry,“ doplňuje závěry studie McRight.

Podle zprávy „Women More Likely Than Men to Accept Scientific Consensus on Global Warming, Study Finds“ uveřejněné na serveru ScienceDaily.com dne 15. 9. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist