https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-laka-na-pareni-zralucku-v-jejich-rozmnozovani-je-uspesna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo láká na páření žralůčků, v jejich rozmnožování je úspěšná

23.2.2018 09:00 | PRAHA (Ekolist / ČTK)
Vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělého jedince. Žralůček okatý dorůstá délky jen okolo 1 m. Celkem se v ostravské zoo podařilo od roku 2013, kdy se žralůčci poprvé rozmnožili, odchovat už 22 mláďat. / Na obrázku 7denní mládě žralůčka okatého
Vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělého jedince. Žralůček okatý dorůstá délky jen okolo 1 m. Celkem se v ostravské zoo podařilo od roku 2013, kdy se žralůčci poprvé rozmnožili, odchovat už 22 mláďat. / Na obrázku 7denní mládě žralůčka okatého
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | E. Gombala / Zoo Ostrava
V pavilonu Papua v ostravské zoologické zahradě se v tomto období mohou návštěvníci dočkat zajímavé podívané. V jednom z obřích akvárií se relativně pravidelně páří žraloci okatí. Co už ale lidé vidět nemohou, je výsledek jejich snažení. Ostravská zoo je v jejich rozmnožování úspěšná. V Evropě sice tyto paryby chová asi 15 zoo, ale loni se je podařilo rozmnožit jen v Lipsku a pak právě v Ostravě, kde bylo odchováno dokonce sedm mláďat, řekla včera mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Žralůčky okaté chová zoo od roku 2010, o rok později se v zahradě otevřela akvaterarijní expozice Papua a žralůčci se stali obyvateli jednoho z akvárií s názvem Korálové moře. "V nádrži o objemu 6000 litrů je aktuálně k vidění jeden pár těchto paryb, který se zde pravidelně páří. Jako u všech paryb dochází i u žralůčků k vnitřnímu oplození. Samci mají párové pářící orgány, které vznikly přeměnou břišních ploutví. Páření je u našich žralůčků dobře patrné. Voda v nádrži je kalná od zmítajících se těl a velice často jsou pobořené i dekorace," uvedla mluvčí.

Samice následně klade vejce ve tvaru kožovitých kapsulí o velikosti cca 10x4 centimetry. Inkubační doba žraločích vajíček trvá 120 až 140 dní. "Jejich vývoj ale probíhá už mimo zraky návštěvníků. Chovatelé je z bezpečnostních důvodů přemisťují do zázemí, kde se pak odehrává i odchov vylíhnutých mláďat. Rodičovský pár v pavilonu Papua zachycuje video.

Vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělého jedince. "Jsou tedy plně vyvinutí a schopní se o sebe postarat, takže péči rodičů nevyžadují. Naopak by hrozilo, že by mohla být svými rodiči považována za kořist a tudíž pozřena," doplnila Nováková. Hned po vylíhnutí přijímají potravu dospělých, kterou tvoří drobné mořské rybky a bezobratlí živočichové. Zdržují se výhradně u dna, kde vyhledávají úkryt ve štěrbinách a pod kameny. V podstatě vůbec neplavou, ale po dně se pohybují jakousi “chůzí“ pomocí párových prsních a břišních ploutví. Tuto v podvodním světě zvláštní “chůzi“ mohou návštěvníci pozorovat také u dospělých žralůčků v pavilonu. V chovatelském zázemí je aktuálně 12 mláďat. Jedno sedmidenní mládě zachycuje video. Celkem se v ostravské zoo podařilo od roku 2013, kdy se žralůčci poprvé rozmnožili, odchovat už 22 mláďat.

O žralůčku okatém

Tato paryba patří do řádu malotlamců, kam patří například také známý žralok obrovský, dorůstající 18 m. Žralůček okatý dorůstá délky jen okolo 1 m. “Okem“ je myšlena velká tmavá skvrna po bocích, která funguje jako mimikry k oklamání predátorů. Napodobuje “oko“ nějakého velkého zvířete. Žije v okolí ostrova Nová Guinea a při severní Austrálii. Jiná oddělená populace se vyskytuje kolem Velkých sund. Obývá velmi mělké vody korálových útesů, byl však pozorován i v hloubkách 40 m. Velmi často však prolézá mělčiny “chůzí“ pomocí párových ploutví v hloubce okolo 15 cm. V těchto mělčinách je také velmi teplá voda (až 30 °C), nicméně tento druh je velmi tolerantní k vysoké teplotě a hlavně k nízkému obsahu kyslíku ve vodě. Je však aktivní spíše po setmění a při rozbřesku. Přes den odpočívají nehybně v dutinách a úkrytech. Loví různé bezobratlé (červi, korýši) a ryby na dně a ve dně – dokáže do substrátu zanořit hlavu a v substrátu tak pozřít potravu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist