https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-tabore-dnes-prijala-samce-zubra-evropskeho-z-polska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Táboře dnes přijala samce zubra evropského z Polska

22.11.2016 23:51 | TÁBOR (ČTK)
Zubr Poczekaj z polských Niepolomic absolvoval více než 500 kilometrů dlouhou cestu.
Zubr Poczekaj z polských Niepolomic absolvoval více než 500 kilometrů dlouhou cestu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Tábor
Do táborské zoologické zahrady dnes dorazil z polských Niepolomic samec zubra evropského nížinné linie. Zoo tak bude mít nejcennější chovnou skupinu zubrů ze všech tuzemských zoologických zahrad. Potomci zubra evropského by v budoucnu měli zamířit do volné přírody v Česku. Táborská zoo letos vybudovala ve svém komplexu 5000 metrů čtverečních rozsáhlý výběh pro zubra. Zatím v něm žily čtyři samice, které dnes doplnil samec. Novinářům to řekli zástupci zoologické zahrady.
 

Samec Poczekaj z polských Niepolomic absolvoval více než 500 kilometrů dlouhou cestu. Táborská zoo se na chov zubra zaměřuje delší dobu. Tento druh v minulosti patřil do českých lesů, ale lidé jej před několika staletími vyhubili. V květnu zoo získala čtyři samice nížinné linie zubra evropského. Právě tento druh je nejvhodnější pro vypouštění do volné přírody.

"Program reintrodukce, tedy zpětného návratu, zubra evropského do české přírody je jedním z klíčových programů Zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Chceme u nás odchovávat mláďata, která budou vhodná k vypouštění do volné krajiny. Tam by se tak dostala mláďata narozená přímo v Česku," řekl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec. Ten je zároveň majitelem komplexu, který loni koupil od zakladatele Libora Hrubého.

Zubr Poczekaj.
Zubr Poczekaj.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Tábor

Zoo na procesu návratu zubra spolupracuje s Jihočeskou univerzitou. "Projekt se týká využití molekulárních metod pro účely identifikace konkrétních molekulárních markerů, které zodpovídají za odlišnosti mezi liniemi zubra. Rozlišení nížinné a nížinně-kavkazské linie pouze na základě fenotypových či genealogických dat je prakticky nemožné a molekulární metody mohou být vhodným nástrojem pro hodnocení jedinců či chovů zubra. Cílem projektu je nejen vývoj jednoduché metody identifikace jedinců a linií, ale i hodnocení genetické struktury jednotlivých chovů a stanovení parametrů linií," řekl vedoucí Biotechnologického centra Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Vladislav Čurn.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist