https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubri-samice-ma-v-taborske-zoo-zalozit-chov-zvirat-pro-navrat-do-volne-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubří samice má v táborské zoo založit chov zvířat pro návrat do volné přírody

10.12.2015 15:03 | TÁBOR (ČTK)
Zubr spásá různé typy rostlin a náletové dřeviny. Ve volné přírodě tak pomáhá zachovávat rozmanitost krajiny a brání tomu, aby louky pustly. Díky zubrům by se také mohly v Česku začít objevovat vzácné druhy motýlů nebo ptáků
Zubr spásá různé typy rostlin a náletové dřeviny. Ve volné přírodě tak pomáhá zachovávat rozmanitost krajiny a brání tomu, aby louky pustly. Díky zubrům by se také mohly v Česku začít objevovat vzácné druhy motýlů nebo ptáků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Táborská zoologická zahrada získala z hodonínské zoo samici zubra. Měla by být základem stáda, cílem bude vychovávat zubry pro život ve volné přírodě v Česku. Transport samice z Hodonína do Tábora trval necelé čtyři hodiny. Zubr patřil na území střední Evropy mezi původní druhy, žil tam do poloviny 18. století, pak ale tato zvířata ve volné přírodě vyhynula.
 

"Převoz z Hodonína byl snadnější, než jsme předpokládali. Podařilo se nám samici celkem rychle dostat do přepravního prostoru a žádné komplikace nenastaly ani během cesty," řekl zoolog táborské zoo Ondřej Kott. Dodal, že zubr by se měl stát jednou z hlavních atrakcí táborské zoologické zahrady.

Smyslem celého projektu podle Kotta není zisk. Zubři, kteří mají z chovu vzejít, zamíří do volné přírody. Existuje několik lokalit, kde by mohli žít. "Ideální pro ně jsou například vojenské újezdy," uvedl Kott.

Zubr spásá různé typy rostlin a náletové dřeviny. Ve volné přírodě tak pomáhá zachovávat rozmanitost krajiny a brání tomu, aby louky pustly. Díky zubrům by se také mohly v Česku začít objevovat vzácné druhy motýlů nebo ptáků. "Ty zmizely s tím, jak vyhynul zubr. Jakmile se totiž změnil charakter krajiny, přestal těmto druhům vyhovovat," uvedl Kott.

Zubr není jediným ohroženým zvířetem, které chce táborská zoo podporovat. Několikrát to zopakoval i majitel areálu Evžen Korec, který zoologickou zahradu koupil letos v dubnu. "V budoucnu bychom chtěli odchovávat i další zvířata, která by bylo možné vypustit do volné přírody," řekl.

Zoo v Táboře zahájila provoz v roce 2011. V minulosti kvůli dluhům původního majitele hrozil její zánik. Letos dokonce na pár měsíců musela uzavřít provoz a jen se starala o zvířata. Situace se změnila až s příchodem Korce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist