https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australsti-vedci-uci-ptaky-odchovane-v-zajeti-rozpoznat-nebezpeci-jde-to-prekvapive-snadno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Australští vědci učí ptáky odchované v zajetí rozpoznat nebezpečí. Jde to překvapivě snadno

29.7.2015 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Robert Magrath s leteckým modelem dravce.
Robert Magrath s leteckým modelem dravce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Stuart Hay / ANU
Jak dlouho asi může trvat, než se ptáci naučí rozpoznat blížící se nebezpečí? Australští biologové po sérii experimentů s drobnými pěvci zjistili, že stačí skutečně málo. Dříve neznámý signál si s přítomností nebezpečného predátora spojí za méně než dva dny.
 

Problém se znovuvysazováním ohrožených ptáků do divočiny je nasnadě: v zajetí odchovaní jedinci nejsou schopni včas zareagovat na přítomnost dravce. Stávají se snadnou kořistí a ochranářské úsilí tak přichází vniveč. Výzkumníci z Australské národní univerzity Výzkumníci z Australské národní univerzity (ANU) se proto pokusili opeřence z voliér naučit, na co si dávat pozor.

Důležité přitom bylo naučit ptáky rozumět dosud neznámým zvukům. Řada zvířat ve volné přírodě totiž získává informaci o blížícím se nebezpečí odposlechem ostatních živočichů. Jak k tomu dospěli zatím ale zůstává záhadou. „Činí tak skutečně velké množství druhů, což od nich navzájem vyžaduje schopnost porozumět spoustě cizích jazyků," říká Robert Magrath.

„Vůbec první experimenty jsem prováděl s modropláštíkem nádherným, přímo tady v univerzitním kampusu," říká biolog Robert Magrath. „O jejich schopnosti se cokoliv přiučit panovaly vážné pochyby." Jenže modropláštíci se ukázali jako velmi pozorní žáci. Už po dvou dnech tréninku dokázali bleskově zareagovat na zvukový signál, jež jim do té doby nebyl znám.

Experiment byl přitom prostý. Zvuk se ozval krátce předtím, než jeden z asistentů vypustil do vzduchu létající model s nezaměnitelnou siluetou dravce. Stačilo jen osm pokusů, než se skupina modropláštíků po zaznění zvuku preventivně rozprchla. Na jiné zvukové signály, jež nebyly spojeny s přítomností dravce z lepenky, ptáci nereagovali.



reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist