https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bahamy-vznikly-diky-pisku-ze-sahary-domnivaji-se-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bahamy vznikly díky písku ze Sahary, domnívají se vědci

4.8.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při formování bahamských ostrovů hrál velkou roli písek a prach z africké Sahary.
Při formování bahamských ostrovů hrál velkou roli písek a prach z africké Sahary.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NASA
Zdá se, že při formování bahamských ostrovů hrál velkou roli písek a prach z africké Sahary. Vyplývá to ze studie vědců z University of Miami. Saharský písek a prach je bohatý na železo, které je důležitým zdrojem živin pro speciální druh baktérií, díky nimž vznikl vápencový základ souostroví.
 

Africká Sahara je obrovský zdroj živin. Vítr, který se nad touto pouští prohání, vynáší do atmosféry na minerály bohatý písek a prach. Větrné proudy je pak zanesou 8 tisíc kilometrů západně k břehům Severní Ameriky a do Karibiku.

Peter Swart se svými kolegy analyzoval koncentrace dvou důležitých složek atmosférického prachu – železa a manganu – , uložené na mořském dně bahamských ostrovů. Největší koncentrace těchto prvků je na západní straně souostroví, u ostrova Andros. Je to i oblast, kde je největší koncentrace bílých sedimentů, které zde vznikají díky fotosyntetizujícím sinicím.

„Sinice potřebují desetkrát víc železa, než jiné fotosyntetizující organismy, protože potřebují vázat atmosférický kyslík,“ říká Peter Swart. „Sinicemi vytvářený oxid uhličitý se pak ve vodě mění na uhličitan vápenatý a vytváří usazeniny.“

Swart a jeho tým si myslí, že součástí vysvětlení vzniku tzv. Great Bahama Bank je právě saharský písek, zanesený sem větrem.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist