https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/benatky-ceka-mene-bourkovych-zaplav-diky-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Benátky čeká méně bouřkových záplav – díky změnám klimatu

17.6.2011 02:00 | SYDNEY (Ekolist.cz)
Voda je jedním ze symbolů Benátek - přesto se její hladiny mnozí obávají.
Voda je jedním ze symbolů Benátek - přesto se její hladiny mnozí obávají.
Ne vše, co se týká klimatu a budoucnosti v sobě musí nutně mít větší či menší varování před katastrofou. A ne každá zpráva o vodě a Benátkách musí prorokovat, že budoucnost přinese jen samé problémy.
 

Australští vědci dospěli na základě svých modelů k závěru, že do konce tohoto století ve skutečnosti ubude extrémních projevů počasí, při nichž při velkých bouřkách silné větry vzdouvají hladinu moře a působí lokální záplavy.

„Mezinárodní panel pro klimatickou změnu ve svých scénářích opakovaně varuje před tím, že Benátky a okolí budou mít velké problémy s klimatickými změnami,“ konstatuje šéf vědeckého týmu Alberto Troccoli. Dle něj ovšem některé aspekty situace v okolí tohoto města vyžadují mnohem podrobnější výzkum a ne jen nekritické opakování některých varování.

„Dospěli jsme k závěru, že četnost extrémních bouřkových vzdutí hladiny moře v Benátkách se do konce 21. století zmenší o třicet procent,“ dodává. Z toho dle něj plyne, že v konečném součtu se „v kontextu klimatickým modelů pro 21. století povodňová situace nijak zvlášť nezmění“. (Tedy: hladina vody sice stoupne, ale zase ubude jevů, které ji vhánějí do města.)

Drama možná nepřijde

A co způsobí tento pokles četnosti extrémů? Tým vědců z Austrálie spolu s kolegy z Itálie a Británie použil pro své výpočty a simulace velké množství dat. Na základě nových modelů předpokládá, že očekávaná proměna klimatu povede například ke změnám v proudění vzruchu v oblasti Jaderského moře. A situace, kdy silné věty „vtlačují“ vody směrem k Benátkám, budou proto mnohem méně časté.

Vědci zdůrazňují, že obecné obavy z rostoucích hladin světových moří není možné plošně přijímat a pro konkrétní lokality je vždy třeba pracovat s komplexnějšími modely, které by vzaly v úvahu i jiné faktory – tak jako v případě Benátek.

„Naše studie přináší alternativní pohled, který může mít dalekosáhlé důsledky,“ říká Troccolli. „Vychází nám, že do konce století se navzdory stoupající hladině moře nemusí nutně zvýšit riziko záplav, což by pochopitelně bylo pro město velmi dobré."


reklama

 
Další informace |
Více informací: SCIRO

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist