https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biosfericka-rezervace-bile-karpaty-slavi-20-let-zdejsi-louky-patri-k-nejbohatsim-spolecenstvum-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biosférická rezervace Bílé Karpaty slaví 20 let: zdejší louky patří k nejbohatším společenstvům světa

7.11.2016 15:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bělokarpatské louky  patří k nejbohatším společenstvům světa. Na snímku vstavač mužský.
Bělokarpatské louky patří k nejbohatším společenstvům světa. Na snímku vstavač mužský.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Právě před dvaceti lety se dostaly Bílé Karpaty na mezinárodní prestižní seznam biosférických rezervací UNESCO. Patří totiž k nejvýznačnějším přírodním a kulturním krajinám Evropy. Významnému výročí je zasvěcena odborná konference Biodiverzita a člověk v Bílých Karpatech, která začíná 8. listopadu ve Veselí nad Moravou.
 

„Bělokarpatské květnaté orchidejové louky se řadí k druhově nejbohatším společenstvům světa. Na výměře 16 m2 zde můžete napočítat přes sto druhů cévnatých rostlin. Jedním z důvodů je kromě přírodních poměrů právě člověk, který se v podhůří Bílých Karpat začal usazovat již v době kamenné a zdejší krajinu citlivě využíval,“ vysvětluje Ivana Jongepierová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Bílé Karpaty.

Hlavním posláním biosférických rezervací je ochrana biologické rozmanitosti a udržení harmonického využívání krajiny. Kritérii pro zařazení území do systému rezervací je tak vedle ochrany divokých živočichů a planých rostlin i ochrana kulturních plemen a odrůd a klasických technologií obhospodařování krajiny. V praxi to neznamená zpřísnění ochranných podmínek, ale naopak hledání cest dalšího a ekologicky šetrného rozvoje území.

Konference se zúčastní na 150 odborníků, kteří se seznámí nejen s vědeckým výzkumem v Bílých Karpatech a srovnáním přírodovědného bohatství zdejší přírody v rámci střední Evropy i celého karpatského oblouku, ale i s významem člověka pro zdejší krajinu a kulturní život. Představena bude i spolupráce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO s různými organizacemi. Při exkurzi následující den budou účastníci aktivně zapojeni do výukového programu Tajemství louky, který představí pracovníci VIS Bílé Karpaty o.p.s v Ekocentru Karpaty na Nové Lhotě. Poté si prohlédnou obnovené louky a pastviny mezi Javorníkem a Velkou nad Veličkou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist