https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-provede-nekolik-opatreni-zlepsi-zivot-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno provede opatření, která zlepší život ve městě: vysadí zeleň, zastíní plochy proti slunci, vysadí mechový strom

27.9.2017 13:44 | BRNO (ČTK/Ekolist)
Brno se chce bránit letnímu vedru. Ilustrační snímek.
Brno se chce bránit letnímu vedru. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno chystá na příští rok několik opatření, která mají zlepšit prostředí a život ve městě. Na vlastních budovách nebo pozemcích vysází další zeleň a zastíní plochy, které v létě rozpaluje slunce. Použije k tomu rostliny, ale i neobvyklé prvky jako například zelené sloupy nebo takzvaný mechový strom. Sníží se i prašnost a znečištění ovzduší, s čímž město dlouhodobě bojuje. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.
 

Podle magistrátu výkyvy počasí způsobují kalamity a škody a ohrožují zdraví citlivějších skupin. "Jedná se zejména o letní vedra, za kterých jsou zpevněné tmavé povrchy jako střechy a ulice rozpalované na teploty až kolem 70 stupňů Celsia, ale naopak i bleskové srážky s úhrny 50 až 100 milimetrů za hodinu, které místně způsobují velké škody, dále pak celkové vysychání půdy a prostředí," uvedl Poňuchálek.

Čím více je ve městě nepropustných tmavých povrchů, tím je podle něj město méně odolné vůči těmto jevům, protože takové povrchy neumožňují vsáknout ani využít prudké srážky, urychlují odtok a za slunečných dnů způsobují přehřívání. Proto to chce Brno změnit a vytvořilo konkrétní plán adaptačních opatření.

Jedním z nich je vznik zeleného tramvajového pásu v ulici Nové Sady mezi křižovatkou s Hybešovou ulicí a potom Poříčím. Betonové panely tam nahradí travnaté pásy. Zeď ve Veletržní ulici se osadí popínavými rostlinami, terasu budovy magistrátu v Kounicově ulici ozdobí truhlíky s popínavými rostlinami a trvalkami a budova městské policie v ulici Dornych se nechá porůst souvislou vrstvou samopnoucích rostlin.

Na parkovišti bez stínů a zeleně na Dominikánském náměstí vznikne ze tří stran ohraničené pódium s posezením a zelení. Město zastíní i zastávky veřejné dopravy na nádraží a dá vysázet keře v ulicích Březinova, Luční a Úvoz. Takzvaný mechový strom vznikne na rozhraní Malinovského náměstí a Kobližné ulice. "Je to panel vysoký čtyři metry, široký tři metry a hluboký dva metry, který zachycuje dešťovou vodu, již čerpá do půdy. Zabudované solární panely dodávají elektřinu senzorům, které měří vlhkost, teplotu a efektivitu filtrace vzduchu. Podle výrobců takový panel vyčistí stejný objem vzduchu jako 270 stromů," dodal Poňuchálek.

„Změny klimatu pociťujeme i v Brně. Především letní vedra a sucho by nás měly vést k lepšímu hospodaření s vodou. Proto připravujeme na příští rok sadu pilotních opatření, která omezí důsledky vedra, zpříjemní klima v ulicích a pomohou vyčistit vzduch,“ komentoval rozhodnutí radních Martin Ander, náměstek primátora pro životní prostředí. Detailní studie opatření je volně ke stažení.

Zelený tramvajový pás na ulici Nové Sady, úsek mezi křižovatkou Hybešova – Nové Sady a Poříčí. Zde budou stávající betonové panely nahrazeny travnatými pásy. Ozeleněné kolejiště má vliv na klima: transpirací vody ochlazuje okolní vzduch, snižuje prašnost, podloží je chráněno před přímým osluněním, zelené plochy se ve srovnání s asfaltem méně zahřívají a v noci se rychleji ochlazují. Kromě toho se devět desetin srážek, které na ozeleněné kolejiště dopadnou, zachytí v půdě. Každý čtvereční metr ozeleněného kolejiště tak teoreticky může ochladit 44 tisíc krychlových metrů vzduchu o 10 °C.

Zelené zdi podél ulice Veletržní – pás o délce 130 m se osadí popínavými rostlinami s kovovou chráničkou. Zelená zeď dokáže snížit prašnost a hluk u frekventované komunikace, zastiňuje zeď a zvyšuje výpar, čímž zlepšuje mikroklima.

Mobilní zeleň na ulici Kounicova – úsek asi 30 m na západní terase budovy Magistrátu bude opatřen mobilními dřevěnými truhlíky s konstrukcí pro popínavé rostliny a osázen trvalkami. Tím vznikne zastíněná plocha, jež zadrží vodu, pomůže zlepšit mikroklima, sníží zahřívání budovy a zlepší podmínky pro biodiverzitu.

Zelená fasáda na ulici Dornych – bytový dům, který vlastní Městská policie Brno a který se nachází v oblasti, kde je minimum zeleně a velký dopravní ruch. Budova se nechá porůst souvislou vrstvou samopnoucích rostlin. Účinek takového opatření spočívá jak ve výparu, tak i v zastínění země a fasády, čímž nedochází k tak velkému ohřevu sluncem přes den a výdeji tepla v noci. Sníží se také prašnost a hlučnost.

Zastíněné posezení s vegetací na Dominikánském náměstí, kde se v současnosti nachází parkoviště bez zeleně a bez stínu. Sem bude instalován takzvaný parklet, dřevěné, ze tří stran ohraničené pódium s posezením a integrovanou zelení, které poskytne stín a díky zeleni pomůže zlepšit mikroklima.

Zastínění zastávek veřejné dopravy na Hlavním nádraží – frekventovaná zastávka naproti železničnímu viaduktu bude opatřena automatickou markýzou s napojením na čidlo slunečního svitu. Ta poskytne cestujícím stín, zlepší mikroklima a zamezí zahřívání sálavých zpevněných povrchů.

Vegetační prvky v ulicích Březinova, Luční, Úvoz – zde budou vysazeny solitérní keře i keřové skupiny. Na ulici Úvoz, kde je možnost vysazování zeleně omezená, budou sloupy DPmB podél komunikace osázeny popínavými rostlinami. Rostliny v ulicích snižují prašnost a hluk a zlepšují mikroklimatické poměry, zadržují vodu a zpomalují její odtok.

Zajímavý městský prvek vznikne na Malinovského náměstí – Kobližné: jedná se o mechový městský strom, panel vysoký 4 m, široký 3 m a hluboký 2 m. Zachycuje dešťovou vodu, již čerpá do půdy, zabudované solární panely dodávají elektřinu senzorům, které měří vlhkost, teplotu a efektivitu filtrace vzduchu. Podle výrobce takovýto panel vyčistí stejný objem vzduchu jako 270 stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist