https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-navrhar-vyvinul-jedinecny-bicykl-ram-je-zohybany-z-jednoho-kusu-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český návrhář vyvinul jedinečný bicykl. Rám je zohýbaný z jednoho kusu dřeva

10.4.2015 12:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ručně vyrobený bezešvý rám kola je z více než 40 laminovaných vrstev dýhy. Cesta od myšlenky k realizaci trvala dva roky.
 

Konstruktéři kol v poslední době znovuobejvují přírodní materiály, u nichž oceňují jejich vyrovnané mechanické vlastnosti, především vynikající schopnost vstřebávat drobné vibrace. Nápad vyrobit kolo ze dřeva dostal před dvěma lety také Jana Mucska, který spolu s Janem Vidličkou založil cyklistickou dílnu Jan.

Rám kola nabízí originální konstrukční řešení. Finální tvar rámu vychází z transformace kruhu s cílem vytvořit pevný základ pro další funkční části kola. Tělo rámu je vyrobeno jako kompaktní celek beze spojů a přerušení. Tato konstrukce zvyšuje celkovou odolnost rámu a zlepšuje jeho odezvu vůči dynamickému zatížení. Spodní část rámu tvoří mohutnější profil kvůli pevnosti a nosnosti, zatímco horní část rámu odpružuje síly působící na rám.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist