https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-rozhlas-rusi-zemezluc-jediny-porad-zamereny-na-ekologii-v-ceskych-radiich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český rozhlas ruší Zeměžluč, jediný pořad zaměřený na ekologii v českých rádiích

22.2.2013 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Čestmír Klos ve studiu Českého rozhlasu 6
Čestmír Klos ve studiu Českého rozhlasu 6
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vendula Uhlíková / Český rozhlas
Od prvního března bude vysílání veřejnoprávního Českého rozhlasu chudší o specializovaný pořad věnovaný ekologii Zeměžluč. Ten od roku 1996 pro rozhlas připravoval Čestmír Klos. Důvodem pro ukončení pořadu je změna programů Českého rozhlasu, který nahradí stávající tři frekvence jednou stanicí.
 

Od počátku března spouští Český rozhlas novou analyticko-publicistickou stanici Český rozhlas Plus. Tato stanice nahradí tři dosavadní stanice – ČRo 6, ČRo Leonardo a ČRo Rádio Česko.

ČRo Plus přichází s novým programovým schématem, které podle tiskového oddělení, logicky zohledňuje zacílení této nové stanice. "V této souvislosti již nebude dále vysílán magazín Zeměžluč, věnovaný ekologii," sdělil Ekolistu.cz mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek.

Podle něj bude na nové stanici pro posluchače připraven hodinový pořad Leonardo, který se bude věnovat nejrůznějším vědním disciplínám, a to i ekologii. Pořad Leonardo bude produkovat Tvůrčí skupina popularizace vědy, která bude vyrábět i další pořady pro jiné stanice ČRo a dále materiály pro speciální webové stránky leonardo.rozhlas.cz, věnované vědě.

"Ekologická témata se tedy budou objevovat i tam. V neposlední řadě se ekologii věnují i jiné stanice, jmenovitě ČRo Dvojka, ČRo Radiožurnál a regionální stanice, především ve zpravodajství a publicistice, a to souvislosti s aktuálními otázkami v ekologické oblasti," vysvětluje Čížek.

Proti zrušení pořadu se ozvala Společnost pro udržitelný rozvoj. "Pokud má veřejnoprávní rozhlas hájit zájmy veřejnosti a nezanedbávat přitom péči o základní hodnoty zdravého života a udržitelného rozvoje naší společnosti, je třeba aktuálně upozorňovat na problémy a možnosti jejich řešení pomocí pořadů připravovaných na vysoké profesionální úrovni," napsal v otevřeném dopise vedení rozhlasu předseda společnosti Jiří Dlouhý.

Podle STUŽ je pořad Zeměžluč cenný, kromě rozsahu témat, i tím, že poskytuje prostor všem aktérům problematiky životního prostředí a udržitelného rozvoje – od poslanců a senátorů, přes zástupce měst a obcí až k ekologickým aktivistům.

Podle STUŽ by rozhlas měl pořad nejen zachovat, ale naopak zvážit možnost rozšíření prostoru v Českém rozhlase pro podobné vysílání, protože problematika environmentálně udržitelného rozvoje nabývá všude ve světě na důležitosti.


reklama

 
Český rozhlas, ekologie, Zeměžluč, Čestmír Klos

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist