https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-si-koupil-podil-v-nemecke-tovarne-prumyslovych-baterii-sonnenbatterie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ si koupil podíl v německé továrně průmyslových baterií Sonnenbatterie

16.7.2015 11:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sonnenbatterie svých systémů, které dokážou "skladovat" a poté využít elektřinu vyrobenou například solárními panely, prodala zhruba osm tisíc. Ilustrační snímek
Sonnenbatterie svých systémů, které dokážou "skladovat" a poté využít elektřinu vyrobenou například solárními panely, prodala zhruba osm tisíc. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
ČEZ, přesněji jeho dceřinná investiční společnost Inven Capital, zakoupila podíl u německého výrobce bateriových úložišť Sonnenbatterie. Firma patří mezi přední výrobce. Podle informací Hospodářských novin je menšinový podíl v hodnotě „nižších stovek milionů korun“.
 

Sonnenbatterie svých systémů, které dokážou "skladovat" a poté využít elektřinu vyrobenou například solárními panely, prodala zhruba osm tisíc, letos podle informací HN plánuje dosáhnout tržeb okolo 40 milionů eur (cca 1,1 miliardy korun). "Oba ukazatele každoročně rostou víc než dvojnásobně. Společnost má momentálně vyprodáno na rok dopředu," říká šéf Inven Capital Petr Míkovec.

„Sonnenbatterie má tři věci, které se nám líbili,“ říká šéf Inven Capital Petr Míkovec pro Český rozhlas. „Mají skvělý tým. Ti lidé se spolu znají už dlouhou dobu, zažili v minulosti nějaké prohry, takže vědí, co potřebují k velkému úspěchu.“ První prototyp baterie vyvinula firma v roce 2010, od té doby mají pátou verzi. „Jsou velmi inovativní a tvrdě pracují.“

„Tou druhou věcí je, že mají skvělý produkt, mají dobrou distribuční síť. Technici, kteří pak v terénu baterie instalují, si je nemohou vynachválit. A do třetice prostě prokázali, že jejich obchodní model je dobrý, tím, že mají dobré obchodní výsledky,“ vysvětluje Petr Míkovec.

Sonnenbatterie nejsou jen bateriové úložiště, tedy pouze hardware, ale firma má i vlastní software, který pomáhá řídit ukládání a spotřebu energie z baterií tak, aby se energie využívala hospodárně.

Inven Capital je jen minoritní akcionář v německé firmě, přesto má jedno křeslo ve správní radě firmy a může tak ovlivňovat směřování firmy.

Podle informací Českého rozhlasu si Inven Capital vybíralo ze 160 investičních příležitostí. Sedm se jich dostalo do užšího kola, Sonnenbatterie je první ze tří investic, pro které se společnost rozhodla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist